Като кървене след полов акт или т.нар. посткоитално кървене се означава зацапване или кървене, настъпили по време или непосредствено след сексуален контакт. Посткоиталното кървене се среща както сред млади момичета и жени в репродуктивна възраст, така и сред бременни жени и жени в менопауза. Причините в голяма част от случаите са бенигнени и не предизвикват притеснение. Въпреки това продължителното и обилно посткоитално кървене може да бъде симптом на малигнено образувание и не бива да се пренебрегва.

 

Около 9 % от жените в репродуктивна възраст изпитват кървене след полов акт. Въпреки това процентът на жените преживели еднократно, леко зацапване след секс, е много по-голям, но този тип посткоитално кървене не представлява проблем и причина за притеснение. Причините за поява на посткоитално кървене са доста разнообразни. Ще разгледаме основните причини, водещи до кървене след полов акт, разделни според възрастовата група и различните физиологични периоди от живота на всяка жена:


 

1. Посткоитално кървене сред млади момичета и жени в репродуктивна възраст – полов контакт непосредствено след приключване на менструацията е честа, безобидна причина за състоянието. Рискови фактори, които предразполагат за кървене след полов контакт, са започване на водене на полов живот в ранна възраст, множество полови партньори, избягване употребата на кондоми, прием на орални контрацептиви и др.

 

Една от най-честите причини за посткоитално кървене е възпаление на маточната шийка – цервицит. Състоянието може да възникне в резултат на сериозна полова преносима болест като трихомониаза, хламидиална инфекция и др. Освен маточната шийка, субстрат на кървенето може да бъде матката и влагалището, съответно при възпалителните заболявания ендометрит и вагинит. Обикновено инфламаторният процес се съпровожда с болка, парене и зачервяване на съответната област, болка и парене при уриниране, поява на характерно по цвят и миризма вагинално течение, тазова болка и др.

 

Полипите – цервикални и ендометриални, също могат да бъдат причина за кървене след полов контакт. Това са доброкачествени образувания, образувания в резултат на разрастване на лигвицата на маточната шийка и на ендометриума. Макар че в голям процент от случаите протичат безсимптомно, могат да се проявят с посткоитално кървене.

 

При жени в репродуктивна възраст често възниква т.нар. цервикална ектопия – разрастване на цилиндричен епител от ендоцервикса в зоната на екзоцервикса, където нормално епителът е многослоен плосък невроговяващ. Състоянието може да доведе до кървене при полов акт. Необходимо е цитологично изследване от зоната на трансформация, чрез което да се определи терапевтичната схема. Пролабирането (спадането) на тазови органи във влагалището също може да доведе до посткоитално кървене.

 

Сериозни причини, които водят до по-обилно и често кървене след полов акт, са цервикалната интраепителна неоплазия (CIN) и карциномът на маточната шийка. CIN е преканцероза – абнормно разрастване на морфологично променени епителни клетки. Съществуват три степени на CIN – лека, умерена и тежка, които могат да преминат в цервикален карцином. Ракът на маточната шийка е най-сериозната и тежка причина, водеща до посткоитално кървене.

 

2. Посткоитално кървене по време на бременност – в първата седмица след оплождане е възможна поява на леко зацапване, съвпадащо с периода на имплантация на зародиша. Обилното кървене след полов акт обаче може да бъде признак на извънматочна бременност или спонтанен аборт. Появата на подобно кървене през втори и трети триместър никога не трябва да се пренебрегва, тъй като може да е свързано с тежки състояния като плацента превия, отлепване на плацентата или преждевременно раждане.

 

3. Посткоитално кървене сред жените в менопауза – понижената продукция на естрогени сред жените в менопауза води до понижена секреция на лукбрициращите влагалището жлези и понижена еластичност на тъканите, което води до вагинална сухота и болка и кървене при полов акт. Вагинална сухота се наблюдава и сред пациентки със синдром на Сьогрен. Състоянието може да се коригира с употреба на лубриканти на водна основа и прием на естрогени с локално или системно действие.

 

Кървенето след полов акт може да бъде симптом на различни състояния. Зад еднократното, леко кървене обикновено не се крие сериозен проблем, но по-честото, обилно посткоитално кървене не бива да се пренебрегва и е нужно да се лекува според причината, довела до появата му.