Високото кръвно налягане е сред главните причини за проблеми с ерекцията. Изследване, публикувано още през 1988 година в сп. Journal of the American Geriatrics Society разкрива, че близо 49% от мъжете на възраст 40-79 години с високо кръвно налягане страдат от еректилна дисфункция.

 


По-ново проучване сред мъжете с високо кръвно, публикувано в сп. Journal of Urology  показва, че 68% от тях имат някаква степен на еректилна дисфункция. При 45% от изследваните, проблемът е считан за сериозен.
 Високото кръвно налягане пречи на нормалното разширяването на артериите, които пренасят кръвта в пениса. То също е причина гладкият мускул в него да загуби способността си да се отпуска. Резултатът е, че до пениса не стига достатъчно кръв, за го накара да еректира.
 


Мъжете с високо кръвно налягане често имат и по-ниско ниво на тестостерон - мъжкият хормон, който играе голяма роля за сексуалната функция.Само по себе си високото кръвно може да доведе до еректилна дисфункция, но всъщност някои медикаменти за лечение на хипертонията също могат да доведат до проблеми с ерекцията.
 


Диуретиците и бета-блокерите са сред медикаментите за лечение на хипертония, които най-често се свързват с еректилната дисфункция. Диуретиците могат да причинят еректилна дисфункция, като намалят силата на кръвния поток в пениса. Те също могат да намалят нивото на цинка в тялото, а тялото се нуждае от цинк, за да произвежда тестостерон.
 


Бета-блокерите притъпяват нервните импулси, които водят до ерекция. Те също така пречат на разширяването на артериите в пениса и навлизането на кръвта в него. В допълнение те могат да накарат мъжа да се чувства упоен и депресиран, а съзнанието винаги играе значителна роля за сексуалната възбуда.
 


Понякога вредните навиците на мъжете с високо кръвно могат да задълбочат  проблема с ерекцията.
 


Тютюнопушенето е една от основните причини за повишаване на кръвното налягане и увреждане на кръвоносните съдове, като така намалява притока на кръвта в цялото тяло.
 


Лекарите напомнят, че контролът върху кръвното налягане и съответно върху сексуалната активност, в голяма степен зависи от самите пациенти. Здравословният начин на живот  и редовните профилактични прегледи дават много добри шансове за запазване на  нормална сексуална функция.