С помощта на контрацептивни импланти може да се намали рискът от нежелана бременност, особено при жените с наднормено тегло.

Контрацептивният имплант, наречен Implanon, представлява тънка пръчица, поставена подкожно от вътрешната страна на мишницата на недоминантната ръка.

Имплантът позволява постепенното и равномерно отделяне на етоногестрел. Поради тази причина този вид контрацепция е подходяща за жени с наднормено тегло, които се притесняват, че приемът на противозачатъчни таблетки може да увеличи допълнително телесната им маса.

За разлика от противозачатъчните хапчета, при които се стимулира секрецията на няколко различни групи хормони, при  контрацептивните импланти се отделя само един хормон, етоногестрел, който принадлежи към групата на прогестагените.

Използването на Implanon е напълно достатъчна контрацепция, смятат специалисти. Продължителността на предпазване от нежелана бременност е за период до 3 години, след което той се заменя с нов.

След отстраняването на контрацептивния имплант се възстановява и възможността жената да забременее.

Поставянето и отстраняването на Implanon се осъществява само от специализирано медицинско лице.

 

Контрацептивният имплант може да се използва и с медицинска насоченост подобно на противозачатъчните таблетки за намаляване обилното кръвотечение през периода на месечния цикъл, както и силните болки и неразположение. Може да предотврати и появата на бяло течение от влагалището.