Мъжките контрацептиви са методи за предотвратяване на бременност, които опират главно до мъжката физиология. Сексуално активните мъже обаче не се радват на особено изчерпателни и сигурни възможности. Те могат да опитат вазектомия, да използват презервативи или в краен случай да разчитат на съмнителния метод на „ваденето“. Решенията обаче са далеч от идеални. Вазектомията изисква оперативна интервенция, презервативите не гарантират 100-процентова надеждност, а „ваденето“, разбира се, не е известно като най-адекватния начин за предпазване от нежелана бременност. 

 

Макар че хапчетата за мъже определено се бавят (по съвсем разбираеми причини), няколко обещаващи продукта се прокрадват тихо в клиничните проучвания.


 

  • Гел

Прекарал повече от десет години в разработка, мъжкият контрацептив, който е най-напред в клиничните проучвания, е гел, спиращ производството на сперматозоиди. Гелъг съдържа тестостерон и прогестин. Прогестинът е синтетична форма на женския полов хормон прогестерон (мъжете имат прогестерон, но обикновено нивата са ниски). Съдържанието му следва да се прилага всекидневно върху ръцете и раменете, целта на което е да спре гонадотропиновите хормони, отговорни за стимулирането на производството на тестостерон в тестисите.

 

Тъй като производството на сперматозоиди зависи от високите нива на тестостерон в тестисите (много повече от нивото на тестостерон в кръвта), спирането на гонадотропините намалява производството на сперматозоиди. Но има един тънък момент: когато тестостеронът в тестисите се снижи, нивата в кръвта също спадат. Това от своя страна може да доведе до лоши странични ефекти (например, ниско либидо). Именно поради тази причина гелът съдържа и заместващ тестостерон, който да поддържа останалите функции в действие, но не и производството на сперматозоиди.

 

  • Нехирургическа вазектомия

 

Вазектомията е хирургическо прекъсване на семепровода, което спира сперматозоидите от това да навлязат в уретрата и съответно да се предадат към сексуалния партньор. Изследователи от Индия обаче успяха да развият нехирургическа вазектомия, наречена RISUG, която представлява контролирано и обратимо инхибиране на спермата. Биомедицинските инженери от Индийския технологичен институт са намерили начин да инжектират гел в семепровода, така че да блокират спермата. Когато мъжът реши поради една или друга причина, че иска да прекъсне действието на гела, това може да стане с промиване на семепровода с разтвор от диметилсулфоксид или натриев бикарбонат.

 

Въпреки че тази процедура е била изпробвана само върху нечовекоподобни примати, резултатите са били възпроизведени успешно многократно. За разлика от вазектомията, семепроводът не е напълно блокиран, тялото не трябва да абсорбира блокираните сперматозоиди, а антителата на сперматозоидите не се произвеждат в големи количества, което всъщност позволява обратимността на интервенцията.