Острите кондиломи се причиняват човешкия папиломен вирус (Human papilloma virus -HPV), типове 6 и 11. Те се предават по полов път и засягат както мъже, така и жени.

Инкубационният период (времето от момента на заразяването до проява на първите симптоми) е средно 3 месеца.

Поради дългият си инкубационен период и факта, че в някои случаи при жените те могат да се развият във вътрешните полови органи, където не се виждат с просто око острите кондиломи се предават сравнително лесно при полов контакт, ако не се използват предпазни средства.


Най-общо острите кондиломи представляват образувания наподобяващи брадавици. Те могат да бъдат дребни и гладки, или по-често имат неравна и дребно-зърниста повърхност. Обикновено са неболезнени, бледо- розови, мековати и множествени.

Кондиломите могат да достигнат големи размери, като в някои случаи при неспазване на добра лична хигиена се инфектират, при което издават силна неприятна миризма.

Острите кондиломи се разполагат около влагалището (по големите и малки срамни устни, клитора), във входа на влагалището, уретрата (през която се отича урината от пикочния мехур) и в близост до ануса.

Особено опасно е засягането на маточната шийка, тъй като е установено, че дългогодишната инфекция с човешкия папиломен вирус е рисков фактор за развитие на рак на маточната щийка.

При мъжете острите кондиломи се появяват най-често в основата на главичката на пениса и уретрата.

На първо място при опасност от сексуално трансмисивна болест е необходимо да посетите Вашият лекар.

Той ще Ви разпита подробно за Вашите оплаквания и ще Ви направи пълен преглед търсейки симптоми на заболяването.

Обикновено поради характерният вид и локализация на острите кондиломи диагнозата се поставя лесно.

Лечението се провежда с различни медикаменти, под формата на кремове или мази, които се нанасят на място (локално).

Задължително е да се консултирате с лекар.

Необходимо е да се лекуват и двамата партньори.

По-големите кондиломи се отстраняват хирургично. Те задължително се изпращат за изследване под микроскоп от специалист наречен хистолог. Това се прави за изключване на евентуална малигнизация (преминаване в раково заболяване).