Колоездачите, които карат велосипед най-малко 5 часа седмично, имат по-малко активни сперматозоиди в сравнение с мъжете, които не упражняват този спорт, сочи проучване, публикувано в изданието „Плодовитост и стерилитет“.

Учени от Бостънския университет изследват състезатели по колоездене, по отношение на генитални или пикочни проблеми и лошо качество на спермата.

На всеки участник в проучването е взета проба от сперма. Спортистите отговаряха на въпроси, свързани със здравния им статус и физическата им активност, уточняват изследователите.

След отчитане на данните за употребяването на мултивитамини, информация за телесно тегло, кръвно налягане, включително и какъв е изборът на бельо на анкетираните, авторите установяват, че мъжете, които активно спортуват, е по-вероятно да имат проблеми с качеството или количеството на сперматозоидите, в сравнение с мъже, които никога не са се упражнявали.

Въпреки това, когато учените разглеждат различните видове упражнения, става ясно, че практикуващите най-малко по пет часа седмично колоездене, са два пъти по-застрашени от намален брой сперматозоиди.

23% от мъжете, които не правят регулярни физически упражнения са с нисък брой сперматозоиди. Състоянието засяга и 31% от тези, които карат велосипед най-малко пет часа седмично.

Травма или повишаването на температурата в скротума може да обясни връзката между колоезденето и здравето на спермата.

Изследователите отбелязват, че е възможно причините да са вследствие на друг проблем, тъй като участниците са пациенти на клиники по стерилитет.