Минута, десет или повече време трябва да продължи сексът? Колко дълъг трябва да е той всъщност? Оказва се, че науката е изяснила отговора на въпроса. Психологът д-р Брендан Циеч е посветил голяма част от професионалния си живот именно върху търсенето на отговора колко дълго хетерогенните двойки са склонни да правят секс. Под секс той има предвид времето от проникване до момента на еякулацията.


За целта той поканил 500 двойки от цял свят да участват в неговото изследване. Експериментът продължил 4 седмици, а резултатите били повече от разнообразни. В по-голямата част от отговорите времето варира между 33 и 44 секунди. Психологът взел обаче средните резултати от отговорите на двойките, които били 5,4 минути.


Интересното е, че употребата на предпазни средства не са повлияли на продължителността на секса, въпреки че според някои мъже презервативите водят до загуба на ерекция. Причината според тях е, че заради тях не може да се изпита достатъчно удоволствие.В друго проучване на американци от всякаква възраст през 2007 г. се съобщава, че 80% от мъжете и жените искат сексът да продължи половин час, но според изследователите той продължава средно около 6 минути.


Трето проучване, включващо 4 400 човека пък установява, че при повечето хетеросексуални двойки сексът продължава средно 19 минути, като същинската част е 9 минути, а любовната игра – само 10 минути. 


Въпреки това, според изследователите е трудно да се каже колко време трябва да продължи сексът, тъй като различните хора имат различна дефиниция за секс. Както стана ясно от изследванията – при едни то е около 6 минути, а при други 9. Причината е, че някои отговори включват само времето на проникване, а други включват и частта с любовната игра. 


Затова преди човек да се зачуди дали сексът с партньора му е с продължителност под средната, то трябва да се уточнят няколко неща. Първо, сексуалността е различна при всеки един човек. Второ, това, че сексът при едни е по-продължителен отколкото при други, не означава, че има наличие на здравословен проблем. И трето, много важно, най-важното е партньорите да бъдат доволни от сексуалния си живот, защото ако те имат желание и изпитват удоволствие от него, тогава няма значение колко дълго продължава актът.