Един от най-честите въпроси при интимните двойки е колко пъти на определен интервал е нормално да се прави секс. Специалистите нямат точен отговор. За всяка двойка честотата е различна и зависи от редица фактори и темперамента на двойката. 


Повече от ясно е, че в началото сексуалните контакти са по-интензивни. С времето честотата намалява, но въпреки това двойката изгражда някакъв свой ритъм.


За да се стигне до отговора на горния въпрос, първо трябва да има яснота за честотата, която удовлетворява и единия, и другия в двойката. Ако има нещо, което напряга по отношение на честотата на секса, дали инцидентно или не, е препоръчително да се отдели малко време за разговор с партньора - има ли действително промяна, на какво може да се дължи тя, да се уточни, кой е нормалният ритъм за двамата. Всеки партньор трябва да е наясно и как може да върне половинката си обратно в ритъм, защото е нормално от време на време всеки да излиза от релси...Има някои периоди в естествения ход на двойката, които несъмнено влияят на секса и това са всички преходи от един към друг етап в живота. Такъв може да се окажа преходът към съвместно съжителство, смяната на местожителството, нова работа или поява на други ангажименти, физически промени, каквито носят бременността и раждането, родителството и др. Например, от проучвания е ясно, че през първата година от раждането на дете либидото, сексуалното удовлетворение и честотата на сексуалните контакти обичайно намаляват. 


Сексът е необходимост в общуването на двойката – понякога, поддържането на честотата му носи повече усещане за щастие в двойката; при други удовлетворението от взаимоотношенията допринася за редовния секс. Независимо от случая, връзката между секса в двойката и удовлетворението от партньорството е категорична. 


Ако липсва желание за секс у единия, още повече двамата, и това не е инцидентен случай, сексът не вълнува, то не е безсмислено отношенията да се преразгледат. 


Не на последно място по важност остава въпросът дали се изпитва удовлетворение от самия секс. От проучвания е известно, че качеството на секса е от далеч по-голямо значение, отколкото честотата му. Естествено е, ако се изпитва силно удовлетворение от провеждането на един акт, да не се изпитва нужда от скорошното му повтаряне. Тези, които изпитват нужда от по-редовни сношения обикновено, изпитват по-малко удовлетворение от сексуалния контакт, са изводите на изследователи.


При някои двойки от значение е и продължителността на секса, при по-голямата му продължителност, не се изпитва необходимост от повишена честота. В повечето случаи двойките се спират на такива интервали, които им носят най-високо удовлетворение. И все пак, при интервали повече от една седмица самочувствието пада, така че може да се приеме, че здравословният минимум е веднъж седмично. 

 

Източник: 
Psychology Today