Сексуално предаваните болести по традиция са обвити в було от стигма, мистерия и табу. В повечето случаи това са напълно лечеими инфекциозни заболявания, но пренебрегването им е причина за развитие на сериозни усложнения. За това колко важно е да се промени отношението ни към сексуално предаваните болести красноречиво говори един статистически факт – броят на новодиагностицираните с подобно заболяване непрекъснато расте през последните години, особено сред мъжете. Експертите дори посочват на коя сексуално предавана болест бележи най-висок ръст в разпространението си и се оказва, че това е едно от най-пренебрегваните заболявания от този тип. Това е хламидията.

 

Само в САЩ през миналата година са диагностицирани над 1,5 милиона нови случаи на хламидия, а в групата на новоинфектираните преобладават мъжете. Необезопасените сексуални контакти се посочват като основна причина за масовото разпространение на това инфекциозно заболяване сред сексуално активната част от световното население.


 

Хламидийната инфекция се предизвиква от вътреклетъчен микроорганизъм  - Chlamydia trachomatis.

 

Основните симптоми на заболяването са нетипично бяло течение през пениса, болка и силно парене при уриниране и по време на секс. Симптоматиката обаче може да варира според това в коя зона на тялото са попаднали хламидиите и къде се е развила инфекцията. Освен в зоната на половите органи тя може да се разпространи и около гърлото, около ректума и др. По-особена е ситуацията при жените, тъй като при тях инфекцията чест оостава скрита и безсимптомна. С това се обяснява интересният феномен хламидия по-често да се установява при мъже – просто те по-често се обръщат към лекар поради проявяващата се симптоматика.

 

Най-интересното в случая е, че хламидийната инфекция най-често се открива случайно при профилактичен преглед или при тест за гонорея – заболяване, което доскоро се диагностицираше по-често то хламидията. През последните години обаче темповете на разпространение на двете заболявания се променят и хламидийната инфекция днес е световен лидер по брой новодиагностицирани случаи годишно.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Оставена нелекувана, хламидийната инфекция може да провокира сериозни усложнения и да доведе до сериозни възпалителни процеси и дори до стерилитет и при двата пола. Затова експертите съветват, в условията на повишена заболяемост, профилактични изследвания за хламидия да се рпавят поне веднъж годишно при сексуално активни хора, независимо от пола или сексуалната им ориентация. Препоръката е особено важна за жените поради безсимптомното развитие на инфекцията в ранните й стадии.

 

При навременно диагностициране и назначаване на антибиотично лечение хламидийната инфекция е напълно лечимо заболяване и при двата пола.