Кои са най-честите причини за кървене след секс? Една от тях е вагиналната сухота, която е доста често срещана. Когато настъпи сухота, вагината става изключително уязвима към увреждане. Особено уязвими са тъканите, произвеждащи слуз. Чести причини за вагинална сухота пък са менопауза, отстранени яйчници, някои лекарства, козметични продукти, липса на сексуална възбуда, тъй като по време на сексуална възбуда вагиналните тъкани отделят естествени лубриканти, които помагат за предотвратяване на сухота и увреждане на триене по време на полов акт. Инфекциите също са причина за вагинална сухота.


Втора причина за кървене след секс са ендометриалните полипи и фиброми, които представляват малки израстъци. Обикновено растат върху лигавицата на матката. При менструация могат да причинят болка и кървене.


Ендометриозата също е причина за кървене след полов акт. При нея тъканите, които оформят матката, започват да растат извън нея, а това може да причини възпаление. Сред причините за кървене са и някои проблеми като различно оформени репродуктивни органи, което може да увеличи вероятността от болезнено триене и разкъсване.В по-лоши случаи раковите заболявания въздействат на репродуктивната система и могат да променят вагиналните тъкани и нивата на хормоните. По принцип кървенето след секс се счита за симптом на рак на маточната шийка и рак на матката.


Фактори за кървене са също дехидратация, агресивен акт, имуносупресори, секс без употребата на презервативи, липса на сексуален опит, излагане на алергени и други.

 

Кога трябва да се посети лекар? Ако има леко кървене от време на време след секс, е възможно проблемът да не е сериозен, но единственият начин да се разбере причината за кървенето е чрез преглед при лекаря. Съветва се обаче спешно да се говори с лекар, ако кървенето е често и продължава повече от няколко часа след полов акт. 


Също така трябва да се посети лекар, ако кървенето е придружено от допълнителни симптоми като например вагинално парене или сърбеж, силна болка в корема, гадене, повръщане или липса на апетит, парене по време на уриниране и по време на полов акт, болки в долната част на гърба и други.