Когато планираме гореща нощ под чаршафите, може би не ни се мисли за полово предавани болести. А ако имаме и дълга и моногамна връзка, вероятно смятаме и че не е необходимо.
 
Вероятността от инфекции и заболявания обаче са също толкова редовна част от секса колкото и удоволствието. И мъжете, и жените ги получават. Дори е възможно да сме „лепвали“ полово предавана болест, без да сме го осъзнали.
 
Знанието е сила, когато става дума за сексуално здраве. Разпознаване на симптомите е от голямо значение, но невинаги ще забележим например хламидия, гонорея, сифилис и други полово предавани болести. Най- сигурният начин да се предпазим, нас и партньора ни, е да се изследваме редовно. За щастие, почти всички полово предавани болести могат да бъдат лекувани, а често могат да бъдат и излекувани.
 
Ето четири от най-честите заболявания:
NEWS_MORE_BOX
 
 
  • Човешки Папиломен Вирус (ЧПВ)
Почти всеки сексуално активен човек е имал ЧПВ. Това е най-често срещаната полово преносима болест. Повече от 40 вида ЧПВ могат да се пренесат по време на секс. Може да се пренесе чрез вагинален, анален или орален секс. Кожният контакт също може да бъде причина за заразата.
 
  • Хламидия
Хламидиалната инфекция също е сред най-разпространените сексуални заболявания. Най-често се предава при вагинален и анален секс, но може и при орален. Болестта започва с течение от вагината или пениса, също и болка с парене при уриниране. Много често се проявява безсимптомно. 
 
  • Гонорея
Гонореята е друга често срещана бактериална инфекция. Хората често я получават заедно с хламидия и симптомите са сходни: необичаен секрет от влагалището или пениса, болка или парене при уриниране. Повечето мъже с гонорея получават симптоми, но само около 20% от жените имат такива.
 
  • Сифилис
Сифилисът се нарича още "Големият имитатор", тъй като се проявява с много различни симптоми, които често наподобяват симптомите на други болести. Болестта започва с леки възпаления, а напредналата й форма може да се изрази чрез обриви по кожата и рани в устата, вагината, ануса, и други лигавици.