Когато говорим за афродизиак, можем ли да определим докъде се простира фантазията и къде започва истината? Афродизиакът е вещество, което подсилва сексуалното желание. И въпреки че реално няма научни доказателства за съществуването му, хората не спират да вярват вече векове наред...
 
Когато се развълнуваме сексуално, телата на представителите и на двата пола се контролират от хормони, твърди науката. Интересен е фактът, че както мъжете, така и жените реагираме на повишените нива на тестостерон – мъжкият репродуктивен хормон. А какво може да спомогне освобождаването на този хормон?
 
Бадемите са смятани за афроизиак през годините. Те се считат за символ на плодовитостта, заради тяхната форма. Дори и френският писател Александър Дюма веднъж написал, че ядките възбуждат страстта у жените. 
 
Аспержите са друга храна, която е спрягана за подсилваща сексуалното желание, тъй като е с високо съдържание на фолиева киселина, която засилва произвеждането на хистамин. Хестамините са химикали, произвеждани от клетките, и са необходими на мъжете и на жените, за да достигнат до оргазъм. Поради тази причина се считат за сексуални стимуланти. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Бананите също се вписват в тази категория, а научното обяснение за причината се крие в съдържанието на витамини, минерали и ензима бромелаин – всички те се считат за повишаващи либидото. 
 
Стридите и шоколадът са двата най-често спрягани афродизиака. Част от тази им слава се дължи на свойството им да спомагат освобождаването някои „щастливи хормони“ в организма, като допамин и серотонин