Какво се случва в мозъка на жената по време на оргазъм? Този въпрос интересува мнозина учени.

 

 


Изследователи от университета Рутгерс, Ню Джърси, използват сканиране за наблюдение на женския мозък при изпитване на върховното сексуално удоволствие и установяват, че различните части на мозъка се активират, според това кои части на тялото са възбудени.

 

 

Учените правят интересно откритие – по време на оргазъм е възможно да се активират до 30 различни части на мозъка, включително тези, които отговарят за емоциите, допир, радост, удовлетворение и памет.

 

 

Според изследването 2 минути преди оргазъм т. нар. центрове на награда в мозъка стават активни. Това са областите, които обикновено се активират, когато консумираме храна и напитки.

 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Непосредствено преди жената да достигне до върха на удоволствието, се засягат и други области на мозъка, като кортекса, който получава съобщения за „допир“ от части на тялото.

 

 

Последната област на мозъка, която се активира е хипоталамусът, който е свързан с регулирането на глада, жаждата и умората.

 

 

Учените откриват и че сексуалната възбуда „вцепенява“ нервната система при жената до такава степен, че тя не чувства болка - само удоволствие.

 

 

Изследователският екип продължава изследванията, за да установи какво се случва в мозъка на мъжа по време на оргазъм.