Представете си сценарий, в който партньорите са в леглото, единият се обръща подканващо към другия, но той или тя снизходително изрича някоя от баналните реплики, че не е в настоение, има главоболие и прочие. Спокойно може да се каже, че такъв сценарий не би бил просто художествена измислица, а би могъл да се определи като базиран на реални събития.

 

Истина е. Ситуациите с несинхронизиранoто сексуално влечение не са чужди на почти никой човек, който дели постелята си. Неудобството на ситуацията може да се разгледа от 2 гледни точки – от тази на партньора, чието сексуално желание остава неудовлетворено, и от страната на партньора, който отказва сексуалния контакт.


И двамата са в неизгодна позиция и трябва да проявят разбиране. И за двамата ще е еднакво трудно.

 

Ситуациите с временната загуба на синхрона в сексуалното общуване между двама души се обяснява с един банален факт. Всички сме различни. Колкото и да е невероятно, гледаме по различен начин на секса, а основната причина за това е една – либидото, влечението ни към секса.

 

Фактът, че способността на човек да прави секс с партньора си не е константа, се дължи именно на променливите нива на либидото. Допълнително допринася и фактът, че либидото на двамата партнори в една сексуална връзка не е еднакво. Мъж, жена, хормони, стрес – причините за различията са много, което само потвърждава, че разликите в либидото са напълно нормални. Оттам – и временната загуба на синхрона между сексуалните влечения на двама дори постоянни партньори.

 

Последиците от несправянето с този макар и временен проблем може да са сериозни. Жените бързо губят интерес към нещо, което им се отказва редовно, особено ако не се купува с пари. Мъжете също, но причините за отслабването на либидото при тях може да са по-сериозни – физически като еректилна дисфункция, или психологически като неувереност, прекомерен стрес и др.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Тази особеност предполага мъжете по-често да са в положението на партньора, който не откликва на сексуалния повик на партньорката. Факт е обаче, че по отношение на тази особеност се наблюдава сравнително равенство между двата пола. Това показва, че и за мъжете, и за жените е еднакво важно да успяват да полагат усилия за възстановяване на сексуалния синхрон в двойката.

 

Ключов фактор в случая е комуникацията. Според сексолозите колкото различия има в нивото на либидото при отделните хора, толкова са и разликите в причините, поради които те търсят сексуален контакт – заради оргазма, за да привлекат внимание и да се чувстват желани, за да почувстват близостта на партньора си...

 

Партньорите, чиито сексуални влечения се разминават количествено в определени моменти, и търсят възстановяването на баланса, трябва да работят в 3 насоки. Може да потърсят промяна в методите за възбуждане на партньора, да се опитат да погледнат на секса от гледната точка на партньора си и преди всичко да говорят за нуждите и проблемите си.

 

Тези стъпки ще имат позитивно влияние и върху еротичната, и върху романтичната страна на секса. Еротиката и романтиката – това са двата най-силни стимулатори на либидото и при двата пола.