Във всеки един етап от живота на мъжа, независимо дали има сериозна връзка или не, е възможно да се появи еректилна дисфункция или друг сексуален проблем.


Специалистите предполагат, че сексуалната дисфункция е често срещана и засяга не само мъжете, но и жените, 31 % от представителите на силния и 43 % от нежния пол. Това са данни от случаите, при които е потърсен специалист за помощ. Предполага се, че цифрите са по-високи, тъй като много хора се страхуват да приемат наличието на сексуален проблем и съответно да потърсят компетентна помощ за разрешаването му. Страховете са неоснователни, тъй като в повечето случаи на сексуална дисфункция се поддават на терапия.


Проблемът може да засегне само етап от копулативния цикъл или целия процес. Копулативният цикъл има четири етапа: възбуждане, плато, оргазъм и отпускане.


Сексуални проблеми могат да имат, както мъжете, така и жените във всяка една възраст, но се наблюдава тенденция на нарастване с влошаването на здравословното състояние с възрастта.
Най-често срещаните при мъжа са проблеми с еякулацията, еректилна дисфункция и липса на желание за секс.


Сексуалните дисфункции могат да се дължат на здравословен или психологичен проблем.


Медицински причини
Състояния на хормонален дисбаланс, диабет, сърдечно-съдови, неврологични,  хронични заболявания, като бъбречна или чернодробна недостатъчност могат да причинят сексуална дисфункция. Приемането на антидепресанти, както и алкохолизмът също могат да бъдат причина за сексуални проблеми.


Психологични причини
Стрес, тревожност, страх сексуален контакт, проблеми във взаимоотношенията между партньорите, депресия, чувство за вина, както и травматичен сексуален опит.Проблеми с еякулацията
Разглеждат се няколко вида:

  • Преждевременна еякулация – започва преди или скоро след проникването,
  • Задържана еякулация - когато еякулацията се забавя или задържа, настъпва прекалено бавно,
  • Ретроградна еякулация – при оргазъм спермата се отделя в пикочния мехур, след което се извежда от тялото чрез урината.Преждевременната или задържаната еякулация могат да се дължат на психологични фактори като силна религиозност, липса на привличане и травматични събития в миналото. Преждевременната еякулация е най-честото оплакване, което води мъжете в кабинета при сексолога. В повечето случаи се дължи на болезненото  желание (нервност) за добро представяне пред сексуалната партньорка.
Има медикаменти, например антидепресантите, които влияят негативно. Проблемът се среща и при травми на спиналната връзка или гърба.


Ретроградната еякулация е пробем при болните от диабет, които страдат от диабетна невропатия. Появява се и след операция на шийката на пикочния мехур или простатата или други оперативни интервенции я в коремната кухина.


Втора част на материала