Дори да бъде неловко или неудобно, родителите в един момент трябва да проведат разговор на тема секс със своите деца. В Канадско проучване се показва, че 87% от родителите смятат, че сексуалното образование трябва да се преподава в училищата и по-конкретно в средното училище.

 

Специалистите в областта обаче препоръчват подобни разговори да започват доста по-рано, за да може информацията да се усвоява от детето постепенно. Ако се изчака детето например да навърши 14 години, когато вече започва да учи в гимназията, количеството информация, която трябва да се поднесе, е огромна.


 

Именно поради тази причина специалистите апелират към родителите да разкажат на своите деца относно секса – защо се прави, какви са ползите му, но и какви рискове крие той за здравето.


Мета-анализ от 2012 г. на множество проучвания установи, че сексуалното образование не води до по-ранно правене на секс при децата. Въпреки това, те трябва да бъдат наясно с промените в телата си и да знаят функциите им. Затова за частите на тялото трябва да се говори с техните имена – това ще помогне за по-ясното общуване. За целта може да се използват и материали, които са подходящи за възрастта като книги например. 

 

Специалистите още казват, че всичко зависи от родителя и това колко време ще чака, за да поговори с детето си на тази тема. Ако закъснее, според тях, то ще се възпитава погрешно – от своите връстници или ще се информира от Интернет източници, които не винаги са надеждни. Според проучвания 90% от децата за първи път научават за секс чрез гледане на филми, които не са предназначени за лица под 18 години.

 

Също така специалистите твърдят, че не е задължително майките да говорят с дъщерите, а татковците със синовете. Според тях това зависи от връзката родител-дете, а при всяко семейства тя е различна. И също така те казват, че не трябва да се чака детето да задава въпроси, а може темата да се започне от родителя. Не на последно място, те съветват при нужда да се поговори с психолог, който да изкаже професионално мнение.