Гонореята е инфекциозно заболяване, предавано по полов път. Гонореята е често срещана инфекция. Обикновено бактерията заразява половия член, вагината, уретрата или ануса, но може да зарази и устата и гърлото (фаринкса). Повечето случаи на инфекцията се срещат при лица на възраст между 15 и 24 години.

 

Възможно е гонореята да не причинява симптоми. Нелекуваната гонорея обаче може да доведе до сериозни усложнения, включително възпалително заболяване на таза, безплодие, сепсис (инфекция на кръвта) и артрит.


 

Какви са симптомите за гонорея, засягаща гърлото?

Оралната гонорея се причинява от вид бактерия, наречена Neisseria gonorrhoeae, която се разпространява от заразен човек на друг чрез незащитен орален секс. Много инфекции с гонорея, засягаща устата, са асимптоматични. Въпреки това, когато симптомите се появят, най-честите са:

  • Възпалено гърло;
  • Зачервяване на устата или гърлото;
  • Подути лимфни възли

Кои други състояния имат подобни симптоми?

Гонореята на гърлото може да бъде сбъркана с други инфекции или състояния, които засягат гърлото, като:

При подозрения, въз основа на симптомите, за гонорея, засягаща гърлото, трябва да бъде предприето изследване. Съществува по-висок риск при практикуването на незащитен секс или при наличието на множество сексуални партньори.

 

Необходимо е изследване, независимо дали са се появили симптоми, след незащитен секс (орален, вагинален или анален) с лице, което е дало положителен тест за гонорея. Това е така, защото много заразени лица остават асимптоматични, но те все още са изложени на риск от развитие на сериозни усложнения. Проучване е показало висок процент на инфекции на гърлото с гонорея сред лица, които са имали инфекции с генитална гонорея.

 

Как се поставя диагнозата при гонорея, засягаща гърлото?

Лекар може да заподозре гонорея въз основа на симптомите на пациента и докладваната сексуална история. Диагностицирането на инфекции с гонорея в гърлото се извършва по подобен начин като гениталните инфекции. Чрез тампон се взема проба от задната част на гърлото, която се изпраща в лаборатория, за да бъде изяснено дали е налице бактерията, причиняваща гонорея, Neisseria gonorrhoeae. Лекарят вероятно ще назначи на пациента и изследвате за други инфекции, предавани по полов път, като:

  • ХИВ (вируса на човешката имунна недостатъчност);
  • Хламидия;
  • Хепатит Б;
  • Трихомониаза;
  • Сифилис

В какво се състои лечението при гонорея, засягаща гърлото?

Гонореята се лекува с антибиотици. Най-често използваното лечение включва еднократно интрамускулно инжектиране на цефтриаксон заедно със седемдневен курс на перорален прием на азитромицин. Други антибиотици могат да бъдат използвани, ако са налице алергии на пациента или ако гонореята е резистентен на антибиотици щам.

 

Всеки, с когото наскоро пациентът е правил секс, също трябва да бъде уведомен и лекуван.

 

Най-добрият начин за предотвратяване на инфекции с гонорея, включително гонорея в гърлото, е използването на презервативи при практикуването на орален, вагинален или анален секс. Други видове контрол на раждаемостта не са ефективни за предотвратяване на инфекция.

 

Референции:
1. Centers for Disease Control and Prevention. Gonorrhea
2. UpToDate. Patient education: gonorrhea (beyond the basics)
3. Javanbakht M, Westmoreland D, Gorbach P. Factors associated with pharyngeal gonorrhea in young people: implications for prevention