Хормонозаместителната терапия не повишава риска от рак на гърдата, показва анализът на изследване, публикуван на 31 март в the Journal of Public Health.


При анализа на изходна информация, дадена от милиони британки на възраст между 50 и 70 години, не се намира връзка между прилагането на хормонозаместителната терапия и нарастване на заболеваемостта от рак на гърдата.


Опасенията относно безопасността на терапията се появиха през 2002 година, когато след изследване се направи връзка между прилагането й и по-високата заболеваемост при жените, включително и от рак на млечната жлеза и сърдечни заболявания. Това додеде до масов отказ от необходимата терапия на милион британки, навлизащи в менопауза.


Много жени в преклимакс все още се плащат да се подлагат на хормонално лечение, което съчетава женските полови хормони естроген и прогестерон, заради вероятния риск от рак на млечната жлеза.


Учени от Университета на Бристол решават да проверят тези опасения и установяват, че хормонозаместителната терапия, прилагана при навлизане в климакса, не ефектира върху заболеваемостта от рак на гърдата.


Също както предишното и това изследване регистрира повишен риск от образуване на тромбози, но експертите не са сигурни, че причината се дължи на хормоналните препарати. Те обаче не правят окончателна равносметка за цялостното въздействие на таблетките върху здравето и връзката им с други заболявания, според тях затова е необходим по-дълъг срок за статистика.


Хормонозаместителната терапия се прилага срещу симптомите на климакса като топли вълни, резки промени в настроението, изпотяване. В дългосрочен план терапията редуцира риска от остеопороза.