Екип от изследователи установи, че хората, които имат по-добро обоняние, получават по-голямо удоволствие по време на секс. За целта на изследването учените анкетирали 42 жени и 28 мъже на възраст между 18 и 36 години. За да оценят обонянието си, участниците отговорили на въпроси за сексуалния си живот. В тях са включени въпроси за желанията им, сексуалната честота, честота на оргазъм и усещане на удоволствие по време на секс. Според резултатите хората с високо обоняние са оценили сексуалните си контакти доста по-приятни, а жените с по-силен нюх, са по-склонни към оргазъм по време на секс. Екипът отбелязва, че връзка между обонянието и сексуалното желание няма. 


Авторите на изследването не могат да обяснят точно защо е така, но предполагат, че на хората с по-голямо обоняние, телесните миризми им действат стимулиращо. Според учените някои миризми на тялото като например вагинален секрет, сперма и пот могат да задействат по-голяма сексуална възбуда в партньора. Експертите правят това заключение в резултат от някои предишни изследвания.


Проучвания показват, че жените са привлечени от мъже с определена миризма на тялото. Мъжете, които консумирали плодове и зеленчуци, били по-привлекателни, отколкото тези, които ядели предимно рафинирани въглехидрати. Мъжете, които пък усещали женски телесен аромат, били с последващо повишаване нивата на хормоните тестостерон и кортизол. Изследователите също подчертават, че все пак има някои неизвестни фактори, които не са били взети под внимание по време на проучването като например физическото състояние на женския пол. Според тях обаче е необходимо по-нататъшно проучване по въпроса, както и изследване влиянието на специфичните телесни миризми.От друга страна, хората, които са с нарушено обоняние, независимо дали е придобито или вродено, са с по-негативно отношение към сексуалния живот. В изследване от 2009 г. е установено, че след подобно нарушение, хората са с по-малко желание за сексуални взаимоотношения. В друго проучване пък от 2013г. се показва, че мъжете, които са родени без обоняние правят по-рядко секс.