Хламидиозата е венерическо заболяване, което се предава по полов път. Причинител на хламидиалната инфекция е   вътреклетъчен паразит наречен Chlamydia trachomatis (Хламидия трахоматис).

 

Хламидията е  уникален микроорганизъм, който прилича на вирус по това, че живее в жива клетка, но по строеж прилича по-скоро на бактерия.Поради тази им особеност те не могат да се изолират в безклетъчни култури, което много затруднява диагнозата на хламидиалната инфекция.


 


Двойнствената природа и способността да хламидията я прави изключително устойчива , а инфекцията- трудна за лечение.
Разграничават се два основни стадия в жизнения цикъл на хламидията:

  • инфекциозен – в този стадий,  Хламидия трахоматис може да развива извън клетката
  • Ретикуларен - когато паразитът е навлязъл в клетката

 

В клетките хламидиите се развиват и размножават в специални, свързани с мембраната цитоплазмени включвания, като може да увеличи размерите си до 2-3 пъти, като достига до 0.5-1 мкм. Инкубационният период е 7- 14 дни, но често самото заболяване протича безсимптомнно. Именно липсата на симптоми и по-късното лечение са основни причини за усложнения от  различен характер.


Хламидиалната инфекция засяга както мъжете, така и жените и се открива при 60 % от мъжете и 50 % от жените. Венерическото заболяване е най-разпространено при възрастова група от 17 до 35 години.


Заразяването става само по полов път (включително при орален или анален контакт) . Битово заразяване с хламидиоза е малко вероятно, тъй като вируса бързо загива извън организма. 

 

При наличие на хламидиална инфекция при бременни по време на раждането може да бъде заразено новороденото и да предизвика конюнктивит или да се стигне до неонатална пневмония (различна от тази, причинена от C.pneumoniae).

 


В зависимост от продължителността на заболяването се различават първична и хронична форма на хламидиална инфекция .
Първичната инфекция протича по-леко и засяга само долната част на пикочо-половия тракт.


Хроничната хламидиална инфекция се проявява с разпространение на хламидиите в горната част на тракта.

 

Повече за симптомите и лечението на заболяването, можете да видите тук.