1.  Какво представлява трахомата?

 

Трахомата е инфекциозно заболяване, причинявано от бактерията Chlamydia trachomatis. Докато попадането на патогена в половите пътища причинява хламидиазата, трахомата настъпва при попадане на причинителя в очната лигавица. Тежката форма се характеризира със загрубяване на вътрешната повърхност на клепачите. Трахомата е водещата причина за слепота по света – над 40 милиона души имат активна инфекция, при над 8 милиона от тях има увреждане на зрението.


 

2.  Как става заразяването?

 

Инфектирането става при попадане на хламидии в очната лигивица. Това става при неспазване на хигиена и търкане на очите след ползване на чужди тоалетни принадлежности или контакт с телесните течности на заразен партньор – слюнка, гърлен секрет, вагинален секрет и др.

 

3.  Как протича трахомата?

 

5 – 12 дни след заразяване се появяват симптоми на конюнктивит. Само по себе си, той постепенно отшумява. След неколкократно излекуване и реинфектиране обаче, очната лигавица претърпява изменения, които засягат зрението. Измененията се изразява в загрубяване на лигавицата – скарификация.

 

Докато трае симптоматиката се говори за активна трахома. Характеризира се с наличието на бели подутинки по долната повърхност на горния клепач и водниста секреция от очите. Често настъпва и вторична инфекция от други патогенни бактерии, при което се открива гной около очите.

NEWS_MORE_BOX

4.  Как се поставя диагнозата?

 

Диагнозата се поставя след офталмологичен преглед и микробиологично изследване, което идентифицира причинителя.

 

5.  Какво е лечението?

 

Антибиотиците могат да предотвратят дългосрочните усложнения, ако диагнозата бъде поставена в ранен етап. Използват се еритромицин и доксициклин. При по-напреднали случаи се прави операция, която предотратява скарификацията.

 

При навременно лечение прогнозата е отлична.