Хламидия е една от онези полово-предавани инфекции, които в повечето случаи протичат без симптоми. ¾ от жените и половината от мъжете с инфекцията не подозират, че са носители на хламидия, което е и водеща причина за широкото й разпространение сред сексуално активното население.

 


В останалите случаи симптомите се проявяват след една до три седмици от инфектирането.


 


Тогава при жените оплакванията включват: неспецифичен влагалищен секрет с неприятна миризма, кървене между менструалното кървене, болезнена менструация, болки ниско в корема, повишена температура, парене, сърбеж по половите органи, болка при уриниране и по време на секс.

 


При мъжете се отчита отделяне на белезникав секрет при главичката на пениса, парене и сърбеж по половия орган, болка и подуване на тестисите и неприятни, болезнени усещания при уриниране.

 


Профилактичното изследване за хламидия е единственият сигурен начин да се улови инфекцията навреме. Всеки секуално активен човек е наясно, кога има основание да извърши профилактичен преглед: секс без предпазни мерки, смяна на партньора, действителни основания за недоверие към партьора или собствено „прегрешение”, полигамност, както и при промени в естественото състояние на половите органи.

 


Наличието на хламидия се доказва чрез лабораторно изследване на взет секрет от уретрата при мъжете и цервикса при жените. Провеждат се и уринарни и кръвни изследвания за хламидия. В случай на съмнение е целесъобразно дори повторното изследване, тъй като е възможно понякога резултатите да са фалшиво положителни или фалшиво негативни. Препоръчително е при съмнение за инфекция да се предпочете изследването на секрет от половите органи и се избере надеждна лаборатория за провеждането му.

 


Хламидиалната инфекция се лекува с доксициклин или азитромицин, като терапията се провежда и от двамата партньори едновременно, за да се предотврати реинфектирането. Отнема една-две седмици, след което се извършва контролно изследване за хламидия. При необходимост терапията се продължава. Хламидията е упорита. Препоръчително е по-време на лечението да се избягват сексуалните контакти.

 


При жените с рецидивиращи случаи се предприема хоспитализиране и интравенозно лечение.

 


От съществено значение за справяне с хламидията е да се постигне негативен резултат при контролните лабораторни тестове. В противен случай хламидията би могла да се размножи и нанесе сериозни поражения в репродуктивната система отново без засегнатият да подозира. Една от водещите причини за стерилитет при жените е именно неразпознатата и нелекуваната навреме инфекция с хламидия.

 


Нелекувана хламидиалната инфекция засяга и мъжете. При тях е причина за негонококов уретрит (възпаление на уретрата), епидидимит (възпаление на придатъците на тестисите) и проктит (възпаление на ректума).

 


Запушването на фалопиевите тръби при жените се предхожда от разрастване на хламидиалната инфекция и навлизането й в матката, нейните придатъци и органите на малкия таз. Развива се тазово-възпалителна болест, която отнема способността на жената да зачене по естествен път.

 

NEWS_MORE_BOX

 


В следствие на тазово-възпалителната болест проходимостта на фалопиевите тръби може да бъде засегната изцяло или частично. При пълното им запушване се възпрепятства проникването и срещата на сперматозоидите в тръбата и, съответно, естественото зачеване. Случаите, когато тръбите остават труднопроходими, дори се приемат за по-опасни. Тогава през тях е възможно преминаване на сперматозоиди и оплождане на отделената при овулацията яйцеклетка.

 

 

Оплодената яйцеклетка започва да се дели и нараства още докато се намира в тръбата. Нейното естествено предвижване до матката обаче се възпрепятства от вътрешните запушвания и срастванията на тръбата с други органи в малкия таз, което отнема от естествената й подвижност, спомагаща този процес. Нарастването на „заклещената” оплодена яйцеклетка в тръбата причинява руптурата й и кръвоизлив в коремната кухина, който е особено рисков за здравето и живота на жената. Състоянието е познато като извънматочна бременност. Различава се със силната непоносима болка в корема.

 


Инфектирането с хламидия преди (преди инфекцията да доведе до усложнения) или по време на бременността крие риск от преждевременно раждане и предаването й на новороденото при раждането, в следствие на което при него има опасност от развитието на инфекция на очите, спепота, пневмония.

 


Предпазните мерки срещу хламидия са обичайните, както срещу всички сексуално-преносими заболявания – да се взимат мерки за безопасен секс, ограничаване на броя на партньорите, поддържане на добро сексулно здраве и навременно лечение и напълно излекуване.