Когато се замислим за хора, пристрастени към секса, обикновено в съзнанието на повечето се визуализират мъжки образи. Проучване обаче установява, че жените също толкова лесно могат да имат подобно натрапчиво и „вредно“ поведение. 
 
Новото проучване проследява връзката между рисковото сексуално поведение и хиперсексуалността при жените, които се определят от интензивни сексуални фантазии, импулси или сексуално поведение, което води до значителен дистрес или влошаване на социалния и професионален живот. 
 
За целта на проучването, 988 жени, повечето от които на около 25 години, взимат участие в онлайн проучване. Те трябва да определят честотата на някои от зададените ситуации относно сексуалния им живот от „никога“ до „много често“. Ситуациите са от типа: „Когато правя нещо сексуално, се чувствам по-малко самотна“ или „Мислите и фантазиите ми, свързани със секса, ме разсейват от изпълнението на важни задачи“
 
Има и въпроси относно мастурбацията, секса и навиците, свързани с порнографията. Те помагат на изследователите да разграничат нормалните сексуални колебания от компулсивното поведение. 
 
След това отговорите на всички въпроси се анализират като експертите изследват връзката между моделите на сексуалното поведение, сексуалното рисково поведение и диагнистичното определение за хиперсексуалност
 
Противно на предишни проучвания по отношение на хиперсексуалността при жените, според които представителките на нежния пол са по-пасивни, резултатите от настоящото проучване сочат, че хиперсексуалните жени мастурбират по-често, имат повече сексуални партньори и по-често посягат към порнографията, в сравнение с хиперсексуалните мъже. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Това се свързва с рисково сексуално поведение, което може да бъде опасно по отношение на сигурността и сексуалното здраве. 
 
Разбиването на някои митове, свързани с женската сексуалност, и разбирането на тези проблеми може да допринесе за по-ефективното им третиране. 
 
Данните от проучването са публикувани в Journal of Sexual Medicine.