Поддържане на сексуална хигиена преди, по време и след секса е от важно значение. След полово сношение е добре да се обърне повишено внимание на хигиената, за да се избегнат бактерии и инфекции. Затова се препоръчва:


Измиване и почистване на гениталиите

Необходимо е след приключване на сношението да се направи измиване, за да се избегнат инфекциите както на мъжете, така и на жените. Зоната около гениталиите трябва да се почисти с обикновена топла вода, без да се използват продукти, които могат да раздразнят или изсушат по-чувствителната кожа. Не се препоръчва обаче вътрешно почистване при жените, тъй като то може да доведе до повече инфекции. Причината е, че се нарушава естественият баланс на вагината. Най-добре е да се остави тя да се почисти по естествен начин.Не само душовете, кремовете и въобще продуктите за почистване, но и използването на мокрите кърпички може да навреди. Някои от тях съдържат парфюми и други тежки съставки, които могат да раздразнят кожата. При наличие на инфекции е добре да се избягват също ароматизираните тампони.

 

Измиване и на ръцете

Ръцете също имат нужда от почистване. Те са "бактериални магнити" и за да не се пренасят инфекции, е добре да се почистват редовно. Това златно правило важи и преди полов акт, тъй като нехигиеничните ръце могат да разпространят бактерии.

 

Изпразване на пикочния мехур

По време на сношение, бактериите могат да попаднат в уретрата, тръбата, която пренася урината, а това може да увеличи риска за инфекции. Затова е необходимо след секс да се изпразни пикочният мехур, за да се предотвратят евентуални бактерии. Уринирането след секс позволява на жените да изхвърлят всякакви инфекции, които може да са навлезли във вагината

 

Смяна на бельото

Смяната на бельото е важно за поддържането на хигиена след полов акт. Експерти дори препоръчват да се сменят и чаршафите. Използването на памучни, а не направени от найлон, е стъпка за предотвратяването на дрожди и бактерии. Това е така, защото изкуствените материи задържат влага, които могат да причинят разпространение на бактерии. Памукът, освен че позволява на гениталиите да дишат, е хипоалергичен и няма да раздразни чувствителните зони.