Лекарство, което има силно противовирусно действие срещу вируса на СПИН, може да се окаже най-надеждното средство за превенция на опасното заболяване, разработвано досега. Журналът The Lancet информира, че фармацевтичният продукт скоро ще бъде публично достъпен в цяла Великобритания.

 

Иновативното средство се означава като PreP, като името е съкращение от английския термин, означаващ преекспозиционна профилактика. Наименованието е подбрано с цел да покаже основното действие на продукта. Той ще се приема непосредствено преди сексуален контакт и ще предпазва от заразяване със СПИН при секс с болен партньор.


 

Превантивният ефект е гарантиран от мощното противовирусно действие на продукта, което отнема жизнеспособността на ХИВ-вируса още при навлизането му в организма. Счита се, че новото средство ще намали риска от заразяване със СПИН с поне 85%.

 

Разработването на PreP се оценява от учените като звеното, което единствено липсваше до момента, за да се затвори кръга на ефективната борба срещу СПИН. Вече са разработени методи за бързо диагностициране на заболяването, както и ефективни медикаменти за дългогодишно контролиране на инфекцията с ХИВ. Очаква се след появата и на ефикано средство за превенция на заразяването кривата на разпространение на СПИН по света най-сетне да тръгне рязко и трайно надолу.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Вече са налице всички предпоставки продуктът да бъде предложен за публична достъпност. Освен от гледна точка на високата си ефективност, той предлага и възможност за трайно намаляване на разходите на всички здравни институции по света, насочени към борбата със СПИН.

 

Средствата, които за момента се насочват за поддържащо лечение на живеещите със СПИН, може да бъдат редуцирани много бързо като се намали броят на новозаразените. Така само в рамките на няколко години средствата, вложени в разработването и пускането на иновативния продукт, ще бъдат възстановени.

 

Наскоро беше оповестено и успешното разработване на антитела срещу ХИВ, които убиват 99% от щамовете на коварния вирус. Тази информация, редом с разработването на посоченото по-горе превантивно средство, дава реална надежда, че борбата със СПИН-а може скоро да бъде доведена до окончателен край.