Кандидоза, млечница, кандидозен колпит.... Това са наименования на едно и също заболяване, което в една или друга форма се изкарва от 75 % от жените. Кандидозният колпит се причинява от микроорганизми, гъбички от рода Candida, оттук идва и названието му. Размерът на тези микроорганизми е 1,5-10 мкм, не се виждат с невъоръжено око. Имат кръгла или овална форма и образуват спори при размножаването си.

Преди кандидозата се отнасяше към раздела с венерическите заболявания, т.е. заболяванията, предавани по полов път. Понастоящем медиците не са така категорични в класифицирането й, тъй като кандидозата се среща и при деца и жени, които не водят полов живот.

Известни са над 170 вида гъбички от рода Candida. Много от тях могат да пребивават в организма на здравата жена без да предизвикват оплаквания и възпалителен процес. Тези жени са само носители на гъбичките. При 20 % от жените гъбички от този род влизат в състава на влагалищната микрофлора, което не налага лечението им. Заболяване се развива само при определени условия.
 

 

Най-често кандидоза се развива при следните фактори:


 • Продължително, често необосновано, приемане на антибиотици;
 • Прием на медикаменти – цитостатици, орални контрацептиви, лекарства, които потискат имунитета;
 • Хронични заболявания – особено възпалителни заболявания на женските полови органи;
 • Заболявания на ендокринната система – захарен диабет, затлъстяване, хипотиреоза и др.;
 • Бременност;
 • Менструация;
 • Дефицит на витамини С, В1, В6 и др.;
 • Повишена сексуална активност и др.


Микрофлората на влагалището съдържа различни микроорганизми. Благодарение на тях организмът се защитава от попадащите във влагалището болестотворни микроби. При най-малкия дисбаланс се създават благоприятни условия за увеличаване ръста и размножаването на микроорганизми, което може да причини различни заболявания.

Това се случва при продължителен прием на антибиотици, които са насочени да унищожат определени бактерии, но те убиват и други полезни микроорганизми, в резултат на което нарастват трети. Ето защо при назначаване на антибиотици се съобразява чувствителността на бактериите към лекарството. Успоредно се изписва и препарат против гъбички, както още по време на лечението и след това се назначават средства за подпомагане на естествените защитни сили на организма.

NEWS_MORE_BOX


 

Заболяването от кандидозата зачестява през топлите месеци, особено когато:

 • Се носи бельо от синтетични материи;
 • При носене на прекалено тесни панталони;
 • При посещение на басейни, обществени бани, сауна;
 • Не се спазват правилата за лична хигиена.При кандидозен колпит най-често се срещат следните оплаквания:

 • Увеличава се количеството на влагалищния секрет, който има белезникав цвят, отделят се люспички или секретът има вид на извара;
 • Отделя се специфична миризма;
 • Появява се сърбеж по половите органи, който се влошава при миене, полов акт и по време на малка нужда;
 • Лигавиците се покриват с бял или сиво-бял налеп;
 • Кожата на половите органи се възпалява - червена е на цвят и гениталиите са отекли.


Въпреки характерните симптоми лекарят назначава микробиологично изследване на влагалищния секрет за определяне на вида гъбички. Различните видове са чувствителни към различни медикаменти. Това е и причината често гъбичните инфекции да се повтарят след лечение.


Лечението на кандидозния колпит не е свързано единствено с облекчаване на състоянието и ликвидирането на гъбичките за момента.
 

Лечението трябва да е насочено към предотвратяване на рецидив, който се среща при 15 % от жените.
 

Оплакванията при прилагане на лечение могат да прекъснат за период от няколко дни до няколко месеца. Ето защо е важно усилията да бъдат насочени и към отстраняване на предразполагащите заболяването фактори.
 

Лечението на сексуалния партньор според много специалисти не е наложително, освен ако не са налични оплаквания, които са подобни на тези при жените.
 

Лечението се провежда със специализирани противогъбични препарати, като се отчита видът, изявата на гъбичките, заболявания на другите органи и системи и други фактори.
 

Могат да се изпишат таблетки или вагинални глобули. Вече са налични модерни медикаменти, приемът на една-две таблетки от които лекуват наличната гъбична инфекция.