Инфекцията с HPV или човешкия папиломен вирус води до рак на маточната шийка, гърлото, ануса и пениса.

Той се свързва с женското здраве, но специалисти напомнят, че вирусът може да порази и мъжете.

Ваксините, които се създадоха за превенция от рака на маточната шийка, де факто създават имунитет срещу и защитават от папилома вируси. Те имат ефект не само за нежния пол, но и при мъжете. Според специалисти тя трябва да се приложи в началото на сексуалната активност и на двата пола от 9-15 годишна възраст.

Имунизацията на децата срещу HPV инфекцията помага за предотвратяване на рак и генитални брадавици, причинени от вируса, обясняват специалисти.

Мъжете с хомосексуални и бисексуални наклонности са изложени на 17 пъти по-голям риск от рак на ануса заради HPV в сравнение с хетеросексуалните, сочат статистически данни на Центъра за контрол и превенция на рака, САЩ.

На този етап не съществува конкретен тест за HPV при мъжете. Обикновеният HPV скрининг се извършва чрез цитонамазка (РАР тест) на жените.

Проучване установи, че 50% от мъжете над 15-годишна възраст са носители на HPV. Нещо повече, изчисленията са , че всяка година около 6% от мъжете се заразят с HPV 16, един от двата най-коварни щамове причинители на рак на маточната шийка.

Човешките папилома вируси се явяват един от най-честите причинители на полово предавани заболявания. Досега са изолирани над 100 щама HPV и макар не всички да имат отношение към сексуално-трансмисивните инфекции, то ролята на вируса в този аспект е доминираща в медицинската практика.