Вагиналното овлажняване е от важно значение за жените, тъй като то намалява болката и дразненето по време на полов акт. Понякога жената може да изпитва вагинална сухота. От оплакването са особено жените в периода на менопауза и след нея. В тези случаи на помощ идва лубрикантът.

 

Според д-р Тами Роуен, доктор по медицина от Медицинския център в Сан Франциско и специалист по сексуалните проблеми, на всяка жена различните лубриканти ще подействат по различни начини.


 

Има три вида лубриканти: на водна, маслена и силиконова основа. Първите са най-разпространени и се отмиват много лесно с вода. Много от тях са дори ароматизирани, а те не се препоръчват, тъй като могат да раздразнят, а дори могат да причинят алергична реакция, въпреки че не се случва често. Ако се използват лубрикант с глицерин, също може да се причини раздразнение. Затова този без глицерин е най-добрият вариант за жени, които са склонни към вагинални инфекции. Причината е, че глицеринът може да промени рН на вагината и да увеличи вероятността от свръхрастеж на дрождите.

 

Лубрикантите на силиконова основа имат по-плътна консистенция. Те са добри за жени, които изпитват значителна сухота. Те са и по-дълготрайни, поради което могат да увеличат времето на половото сношение. Тъй като лубрикантите на силиконова основа издържат по-дълго, може да се използват при анален секс. Този тип лубриканти са подходящи и за секс във водна среда.


Последните, лубрикантите на маслена основа, не са чак толкова лесни за намиране. Някои от тях съдържат вазелин или кокосово масло. Въпреки това, се счита, че те могат да разрушат структурата на латексните презервативи. Затова гинеколозите препоръчват използването на лубриканти на водна основа. 


Доктор Роуен също твърди, че лубрикантите е по-добре да се нанасят върху мъжкия полов член, като той трябва да се нанесе непосредствено преди проникване. Не бива обаче да се нанася прекалено много лубрикант.

 

Как да се избере лубрикант? Избирането му се свежда до лични предпочитания и удобство най-вече за жената. Важно е да се отбележи също, че повечето от тях са без странични ефекти, но въпреки това могат да се забележат някои от следните симптоми: обрив, сърбеж, парене, подуване и други.