Добрите хигиенни навици не са единствено показател за добра култура и поставяне в обществото. Те често са и показател за самочувствието. Не може да се подмине и фактът, че спазването на добра лична хигиена съществено допринася за запазване на доброто здравословно състояние и качество на живот.

Какво могат да ни покажат хигиените навици? Хайде да разгадаем хората с един поглед...
 

В първа част: какво показва брадата на мъжа...Не всички аромати на тялото отблъскват
Понякога е чудно как жените реагират на миризмите, които излъчва мъжкото тяло. Въпреки, че първата ни реакция при подобна мисъл може да не е приятна, не бива да забравяме, че феромоните са вещества, които отделя тялото ни и които един вид изпращат послание към другите индивиди за... състоянието на имунната система.

Когато се потисне излъчването на феромоните, колкото и да е завидно нивото на мъжките полови хормони, като тестостерон, мъжът няма влияние върху жената, дори и тя да е в овулация.

Чрез миризмата на тялото се предава информация за генетичните особености на индивида. Главният хистосъвместим комплекс от гени (MHC) отговаря за кодирането на действията на имунната система срещу заболявания. Съществуват множество вариации на тези гени. Жените обаче усещат ароматите на тези мъже, които носят различни от техните гени. При липсата на такова генетично носителство, жената не смята мъжа за достатъчно атрактивен. Как ще разберете това? Лесно – ако в отсъствието на мъжа жената „гушка“ тениската му за сън или директно я облича, за да не й е самотно... значи определено той е нейният тип, генетично заложено.


Честото взимане на душ не е вариант
Повечето от нас смятат, че е необходимо ежедневно да взимаме душ, дори два пъти, ако спортуваме. Днес не можем да си представим как само преди няколко десетилетия хората са се къпали веднъж седмично или дори веднъж месечно. Всъщност, учените твърдят, че ако се къпем повече от 12 пъти в годината, то е излишно да го правим всеки ден. Истината е, че ако не се потим, тялото не се нуждае от цялостно измиване. Освен това трябва да се има предвид, че кожата е естествен дом на видове бактерии, които имат и своя полезен ефект за нея и общото здраве. Когато те се отстранят посредством агресивните детергенти, например, организмът отново губи. Реално погледнато човешкото тяло не се нуждае от сапун ежедневно. Напротив, честата му употреба води до сухота на кожата и възпаления.


Един ценен навик на мъжа
Известно е, че ръцете трябва да се мият след всяко посещение в тоалетната. В едно американско проучване от 2010 г. обаче се установява, че един на всеки четирима мъже не изпълнява този полезен навик. Проучване от 2007 г. показва, че мъжете мият ръцете си след посещение на тоалетната не всеки път, а само в 66% от всички случаи.

Поддържането на добра хигиена на ръцете обаче е условие за предотвратяване на заболявания, като хранително отравяне, което се развива вследствие пренасяне и заразяване с бактерии като салмонела и Е. коли.

Миенето на ръцете ограничава и разпространението на инфекции с вирусите на грипа или златистия стафилокок. Освен че е въпрос на лична хигиена, навикът предотвратява навлизането на патогенни макриорганизми в тъканите при допир на очите, устата и носа.

Надеждно е измиването, което продължава поне 30 секунди. Използва се сапун или антибактериален гел за ръце.

Ръцете се мият преди хранене, приготвяне на храна, взимане на лекарства и контакт с бебе или човек с крехко здраве. Следва да се измиват и след хранене, ползване на тоалетна или баня и след контакт с болен или човек, който има хрема, кашлица.