Добрите хигиенни навици не са единствено показател за добра култура и поставяне в обществото. Те често са и показател за самочувствието. Не може да се подмине и фактът, че спазването на добра лична хигиена съществено допринася за запазване на доброто здравословно състояние и качество на живот.

Какво могат да ни покажат хигиените навици? Хайде да разгадаем хората с един поглед...


Окосмяването по лицето на мъжете – действа като репелент за жените

Преди 2 години британски учени провеждат интересен експеримент с група жени. Представят им серия от дигитални снимки на по-възрастни мъже. Ключовият елемент в тях е как се поддържа брадата. Представени са 5 типични анфаса: гладко избръсната брадичка, леко набола, израсла брада, малка поддържана брада и дълга брада. 

Според това какво виждат в тези мъже, жените определят техни качества като мъжественост, зрялост, агресивност, авторитарност. Дамите отговарят и на въпроса дали биха имали връзка с тях и каква, дългосрочна или кратка.

Каква се оказва класацията? Представителките на нежния пол единодушно показват предпочитанията си към мъжете с леко набола брада. Според тях те са най-привлекателни и желани за секс, както за къса, така и за продължителна връзка.

На най-ниското стъпало жените поставят гладко избръснатите мъже. Изненадващо, нали?! Всички те били автоматично изключени за вариант дългосрочно обвързване.

Мъжете с брада се възприемат за агресивни, доминиращи типове, с отличаваща се мъжественост, но абсолютно нежелани за партньори от жените.

В друго ненаучно австралийско проучване също се преценява привлекателността на мъжа за жените според брадата и се констатира, че по това как мъжът поддържа окосмената част на лицето си, се възприема от жените като показател за мъжественост. За тях брадата е показател за необузданост, което може да привлече за краткосрочен контакт с цел секс, но само толкова. Дамите категорично предпочитат за сериозно партньорство мъжете с по-малко поддържано окосмяване по лицето...


Какво общо има почистването на междузъбното пространство със сърцето?
По американските филми често наблюдаваме кадри как някои от героите чисти зъбите си с конец. Е, трябва да го вършим ежедневно поне веднъж, категорични са и нашите експерти по дентална медицина. Факт обаче е, че и самите американци, въпреки мерките на правителствено ниво за оформяне на здравна култура на населението, забравят да посягат към конеца. Само че този навик може да подобри външния ни вид и да ни осигури по-дълъг живот в добро здравословно състояние.

Последни научни изследвания и проучвания категорично сочат, че поддържането на добро здраве на устата е равнозначно на добро сърдечно здраве. Заболяванията на венците са обвързани с риск от сърдечно заболяване. Наличието на пародонтоза означава 2 пъти по-висока вероятност от заболяване на сърцето.

И още нещо, независимо, че зъбната плака доста се различава от артериалните плаки, наличието и на двете показва по-високо ниво на патогенни бактерии в кръвообращението, което пък допринася за проблеми, както в устната кухина, така и на артериите. По принцип наличието на единия вид плака, означава наличие и на другия тип, твърдят експерти.
 

В продължението: още любопитно