След секс трябва да се следват някои съвети, с които и двамата пратньори ще имат добро полово здраве и ще избегнат разпространението на бактериите и инфекциите. Ето какво трябва и какво не бива да се прави след секс.

 

Много важна стъпка е измиването на ръцете. Това е най-добрият начин за премахване на бактериите и предотвратяване разпространението на инфекциите. Измиването със сапун и топла вода е напълно достатъчно, за да бъдат ръцете чисти.Добре е също така да се вземе цялостен душ. Това отново се прави с цел да се избегнат нежеланите инфекции както при жените, така и при мъжете. Препоръчително е използването на топла, а не гореща вода. 


От друга страна, извършването на дамски душ след секс не е за предпочитане, тъй като това може да доведе до разпространението на повече инфекции. Не се препоръчва също използването на мокри кърпички, защото някои от тях съдържат химикали и различни аромати, които могат да доведат до раздразнение и сухота на кожата и лигавиците. Специалистите твърдят, че вагината се самопочиства, поради което не са необходими големи грижи за нея.


След секс трябва да се изпразва пикочния мехур, защото по време на полово сношение се повишават рисковете от навлизане на инфекции, а чрез уриниране, се изхвърлят микробите. След секс също е добре да се хидратира тялото добре, за да може то да изхвърля бактериите.


За предпочитане е да се носи памучно бельо, както от жените, така и от мъжете. То позволява дишането на кожата и абсорбиране на влагата. От друга страна, ако се носят прилепнали дрехи, които запарват и са направени от изкуствени материи, може да се доведе до разпространение на нежелани бактерии.


Въпреки тези съвети е препоръчително, ако се забележат някакви симптоми – сърбеж, парене, зачервяване и др., да се направи консултация с лекар, за да се избегнат по-сериозни състояния.