Процесът на стареене на организма е съпътстван с множество хормонални промени, в това число и спад на нивата на половите хормони.

 

При жените хормоналните промени са драматични, клинично изявени и с явна динамика.

 

При мъжете, преминаващи възрастта от 65 години, също се наблюдават хормонални промени, определяни като андропауза - състояние наподобявящо менопаузата при жените.

 


При жените прекъсването на менструалните цикли е резултат от рязкото понижение на женските полови хормони в късна средна възраст. При мъжете не се засяга фертилитета, спадът в тестостерона не е толкова стръмен, а по-скоро плавен - с около 0,5% годишно.

 

Именно поради по-плавния спад на тестостерона, повечето учени са противници на въвеждането на термина андропауза или "мъжка менопауза".

 

Много от белезите, свързвани с недостига на андрогени се асоциира и с нормалния ход на стареенето и редица от тях се изявяват и при лица, при които не се регистрира хипогонадизъм (намалена функция на половите жлези).

 

Ново проучване, резултатите от което са публикувани в изданието New England Journal of Medicine, дефинира някои от критериите за хипогонадизъм или андропауза при мъжете.

 

Според авторите на изследването, настъпването на андропаузата може да бъде установено по наличието на сексуални симптоми, като намалена честота на сутрешна ерекция, намалено либидо и еректилна дисфункция, в комбинация с промяна на хормоналните нива. При хипогонадизъм се наблюдава спад на общия тестостерон под 11 nmol/l и на свободния тестостерон под 220 pmol/l.


 


Учените обясняват, че могат да се наблюдават и редица други несексуални симптоми, които са свързани със състоянието, но наличието им не винаги е.

 

Британските експерти са категорични, че някои симптоми, като промени в съня, лоша концентрация, безпокойство и депресивност, считани за показател за хипогонадизъм всъщност нямат отношение към намалените нива на тестостерона.

 

Според данните от настоящото проучване, превалентността на хипогонадизмът при мъжете е 2.1%.
Авторите на изследването са категорични, че получените от тях резултати и новите критерии за диагностициране на андропаузата, ще предпазят от неправилно поставяне на диагноза и ненужно прилагане на тестостерон при по-възрастните мъже.