Сифилисът е инфекция, предавана по полов път, причинена от спираловидна бактерия, наречена Treponema pallidum. Обикновено заразата се предава чрез контакт с рана по време на сексуален контакт със заразен човек. Майка може също да предаде инфекцията на своя плод по време на бременността (вроден сифилис). Рядко сифилисът може да бъде предаден по контактно-битов път.

 

Съществуват определени рискови фактори, които увеличават вероятността от инфектиране със сифилис. Заразяване може да стане и по кръвен път – замърсени споделени медицински игли и нестерилни инструменти.


 

Сексуалният контакт е основният начин, по който хората се заразяват със сифилис. Формата на тирбушон на бактериите им позволява да проникнат в лигавиците на вагината или ректума или да навлязат в микроскопични пукнатини в кожата.

 

При сексуално активни хора сифилисът се предава почти само чрез орален, вагинален или анален секс. Инфекцията може също да бъде предадена от един човек на друг чрез целувка, ако единият партньор има рана в устата си, въпреки че тази форма на предаване не е толкова често срещана.

 

Ако не бъде лекуван, сифилисът преминава през четири стадия: първи, втори, латентен и трети. Рискът и начинът на предаване могат да варират според стадия на сифилиса:

  • По време на първия стадий сифилисът може да бъде предаден чрез контакт с рани, които могат да бъдат твърди кръгли или безболезнени;
  • По време на втория може да бъде предаден чрез контакт със сифилистичните обриви;
  • По време на латентния стадий инфекцията няма признаци и симптоми за неопределен период от време, въпреки това болестта е възможно да бъде предадена на други хора;
  • По време на третия стадий болестта се е разпространила в други органи и е силно вероятно да бъде предадена на други хора.

Сифилисът трудно може да бъде предаван чрез случаен контакт или съвместно използване на прибори (лъжици, вилици, ножове) или предмети за лична хигиена (четки за зъби, стоматологични инструменти). Това е така, защото T. pallidum притежава крехка обвивка, в която липсват компонентите, необходими за поддържането на бактерията извън тялото за дълго време.

 

Перинаталното предаване на сифилис, известно още като вроден (конгенитален) сифилис, възниква, когато бактерията при майката проникне в плацентата около развиващия се плод. Въпреки че това може да се случи по време на всеки етап от бременността, вероятността е най-висока през втората половина. Рискът от предаване на инфекцията варира в зависимост от стадия на инфекцията на майката. Сифилис на новороденото бебе се появява няколко месеца след раждането.

 

Въпреки че сифилисът може да засегне всеки човек, има редица рискови фактори, които могат да увеличат вероятността от инфекция. Сред най-честите рискови фактори са:

  • Непоследователна употреба на презервативи. Това е основната причина за предаване на заболяването във всички групи;
  • Множество сексуални партньори. Това излага на риск поради увеличените рискове за експозиция на бактерията. Това е особено валидно сред анонимните партньори, които се срещат в онлайн платформи;
  • Лица с нетрадиционна сексуална ориентация;
  • Физиологични уязвимости, като крехкост на ректалните тъкани;
  • Използване на общи медицински игли.

Референции:
1. Centers for Disease Control and Prevention. Syphilis - CDC fact sheet
2. Cooper JM, Sánchez PJ. Congenital syphilis
3. Peeling RW, Mabey D, Kamb ML, Chen XS, Radolf JD, Benzaken AS. Syphilis
4. Verywell Health. Causes and Risk Factors of Syphilis