Какво представлява хламидиазата?

Хламидиазата е инфекция, която се причинява от вътреклетъчен паразит - хламидия трахоматис (Chlamydia trachomatis; предизвиква полово предвана болест), хламидия пситаци (Chlamidia psittaci; причинява зоонозна хламидиаза, засягаща множество органи), хламидия пневмоние (Chlamidia pneumoniae; инфектира дихателните пътища).

 


Хламидия трахоматис засяга човек най-масово като причинява полово предвана инфекция, която въпреки, че често протича безсимптомно може да доведе усложнения, които в крайна сметка е възможно да досгигнат до стерилитет и други сериозни проблеми.

 

За съжаление няма бърз тест, който да може да бъде използван в домашни условия за откриването на хламидиаза, а симптомите, които хламидията предизвиква не се считат за доказателство за инфекцията. Изследването на секрет, взет с тампон, от уретрата, шийката на матката или влагалището или изследване на урината може да определи дали даден човек има инфекцията и се нуждаете от лечение.

 

Инфекцията с хламидия трахоматис може да бъде правилно диагностицирана само в клинична обстановка с помощта на специфични лабораторни изследвания. Познаването на симптомите на инфекцията може да бъде полезно, въпреки това има значително припокриване между тях и оплакванията при други състояния. Също така много хора не проявяват симптоми на хламидиална инфекция. Само 5-30% от жените и 10% от мъжете изпитват симптоми от инфекцията.

 

Какви лаборатории изследвания се назначават при подозрения за хламидиаза?

Съществуват няколко различни теста за установяване на наличието на Chlamydia trachomatis, бактерия, която причинява полово предаваната болест. Тези изследвания се извършват при наличие на симптоми на инфекцията или като рутинен скрининг при сексуално активни хора.

 

Най-често използваните изследвания са тестовете за амплификация на нуклеинова киселина (Nucleic Acid Amplification Test, NAAT). За извършването на изследване е необходимо вземането на:

  • Проба от урина;
  • Проба, взета чрез тампон, от уретрата при мъже;
  • Проба от шийката на матката или влагалището

Възможно е за откриването на хламидиза да бъде извършен уринарен тест. Въпреки това, не толкова често се назначават изследвания на урината на жени. Много специалисти предпочитат да използват изследването на проба от шийката на матката, тъй като в миналото се е смятало, че дава по-точни резултати.

 

Трябва да се вземе предвид, че цитонамазката, рутинно изследване, което се използва за диагностициране на рак на маточната шийка, няма за цел идентифицирането хламидиаза. По същия начин, ако пациент е бил изследван или лекуван за други полово предавани инфекции, не бива да се очаква, че това обхваща и хламидия. Не само, че хламидията изисква собствен тест, но и леченията на някои от другите полово предавани инфекции са неефективни срещу хламидия.

 

Какви са особеностите в изследванията за хламидия при мъжете и жените?

Изследванията за хламидия се различават при мъжете и жените. Това се дължи на местата в тялото, които бактериите засягат.

 

Изследване при жени

 

За вземането на ендоцервикален секрет, гинеколог ще постави спекулум - устройство, обикновено изработено от метал, което помага за поддържане на влагалищните стени отворени, за да може да бъде огледана шийката на матката. След това се използва тънък тампон, чрез който да бъде взета проба от шийката на матката, която после се изпраща в лаборатория.

 

По-рядко може да бъде взета проба от влагалището, което изисква поставяне на тампон във влагалището и внимателното му завъртане, за да събере достатъчно секрет.

 

При изследване на урината не бива да бъде забравяно, че е необходимо пациентът да бъде с пълен пикочен мехур.

 

Изследване при мъже

 

Лекарят ще поиска проба от урина, или ще вземе проба от главичката на пениса с помощта на малък тампон. След това тази проба се изпраща в лаборатория за анализ.

 

Не всички лекари извършват изследване на урината за хламидия, въпреки това, този тест също е добра опция. Изследванията за хламидиаза се подобряват. Тестовете често дават резултат само за няколко часа, което позволява бързо лечение.

 

Референции:
1. Mania-Pramanik J, Kerkar S, Sonawane S, Mehta P, Salvi V. Current Chlamydia trachomatis Infection, A Major Cause of Infertility
2. Meyer T. Diagnostic Procedures to Detect Chlamydia trachomatis Infections
3. Trebach JD, Chaulk CP, Page KR, Tuddenham S, Ghanem KG. Neisseria gonorrhoeae and Chlamydia trachomatis among women reporting extragenital exposures
4. Centers for Disease Control and Prevention. Chlamydia Treatment and Care
5. Verywell Health. How Chlamydia Is Diagnosed