За да се разбере начинът, по който сперматозоидите се освобождават, трябва да се познават функциите на мъжките репродуктивни органи. 
 
Репродуктивната система на мъжа включва: тестиси, уретра, семепровод, простатна жлеза, семенно мехурче и пенис. Тестисите са изградени от семенни каналчета, където се формират сперматозоидите. 
 
Структурата, разположена над семенните каналчета, се нарича епидиди“. Там сперматозоидите узряват, след което биват съхранявани. 
 
За да се получи ерекция, първо, пенисът се пълни с кръв. След това, при достатъчна стимулация започва и еякулацията. Узрелите сперматозоиди поемат своя път от епидидима, през семепровода – мускулна тръба, по която се придвижват напред и която извършва леки контракции. 
 
Сперматозоидите достигат до разширената част на семепровода, където се добавя секретът от семенното мехурче. След това сперматозоидите продължават напред през еякулаторния канал и уретрата, преминавайки първо през простатната жлеза, където се добавя течност, наподобяваща мляко. Така се образува семенната течност. 
 
Накрая тя се изхвърля през пикочния канал.