Сексът може да влияе на тялото по много положителни начин. Ето 6 от тях:

 

Сексът действа като антидепресант


Проучване от 2002 г. в университета В Олбъни са анкетирани 300 жени и е установено, че тези, които са имали сексуални взаимоотношения, имат по-малко депресивни симптоми. Според изследователите причината е, сексът влияе на настроението и намалява тревожността. Така кръвният поток намалява в амигдалата по време на секс – зоната, свързана с тревожните разстройства. И обратно – когато в амигдалата постъпи много кръв, може да се увеличи вероятността от възникване на тревога и други психични проблеми. 

 

Сексът предотвратява негативите на стреса

По време на секс се освобождават съединения, които оказват влияние върху стреса. Допаминът въздейства на центровете за удоволствие, ендорфините намаляват стреса, а нивата на окситоцин, хормонът на любовта, е с по-високи нива след оргазъм. Изследвания показват също, че сексът помага за бързо справяне със стресовите ситуации, тъй като действа релаксиращо и отпускащо. 

 

Сексът облекчава болката

Химикалите, които мозъкът освобождава по време на секс, помагат също и за облекчаване на болката. В проучване в Германия през 2013 г. 60% от участниците, които имали мигрена, съобщават, че след секс са усещали частично или пълно облекчение.

 

Сексът подобрява паметта

Сексът може да помогне да се увеличи паметта. Изследвания показват, че сексуално активните двойки се справят по-добре на тестовете за памет в сравнение с техните връстници, които не правят често любов. Сексът, целувките и докосването на телата са показател за добра и здравословна памет, но според науката взаимоотношенията трябва да бъдат редовни.

 

Сексът ускорява настъпването на съня

Сексът действа успокоително, особено на мъжете и ускорява настъпването на съня им, тъй като той е упражнение, от което е нормално да се изпитва чувство за умора. Това, което също помага за бързото заспиване, е освобождаването на окситоцин. 

 

Сексът понижава кръвното налягане

Хората, които се прегръщат често и имат сексуални взаимоотношения, са с по-малка вероятност от високо кръвно налягане, тъй като сексът го понижава. В допълнение, мъжете и жените, които правят любов поне два пъти седмично, са с по-малък риск от сърдечни заболявания.