Сексът може да ни направи по-умни – извод, до който стига ново проучване, което установява, че по този начин се стимулира растежът на мозъчните клетки. 
 
Психолози от Университета в Мериленд, САЩ, откриват, че сексуалното преживяване може да повиши броя на новообразуваните неврони в хипокампуса – областта в мозъка, в която се съхраняват дългосрочните спомени. 
 
Тестовете са проведени в лабораторни условия. Учените позволяват сексуално поведение по половин час на ден на животинските индивиди. Те ги наблюдават и записват. 
 
Те проучват такива, които са на средна възраст и откриват, че сексуалното преживяване намалява нарушенията на мозъчната функция, които са свързани с напредването на възрастта
 
Учените правят заключението, че многократното сексуално изживяване може да стимулира неврогенезата и да възстанови когнитивната функция. Когато обаче сексуалната активност престане, постигнатите подобрения се загубват. 
NEWS_MORE_BOX
 
Екипът заключава, че сексът успешно противодейства на негативните ефекти на стреса върху развитието на мозъка. Те твърдят, че стресът е един от най-големите потисници на неврогенезата, но сексът помага да се възстанови тази функция. 
 
Въпреки това обаче гледането на порнография има точно обратния ефект - вреди на мозъка и по-специално на мултифункционалните им способности.
 
И, докато самият секс може да ни направи по-умни, не е задължително по-умните хора да го практикуват по-често.
 
Данните от настоящото проучване са публикувани в The Atlantic.