Новото откритие може да промени начина, по който лекарите третират трихомониазата - полово предавана болест, чийто източник е Трихомонас вагиналис. Инфекцията е сред най-често срещаните лечими полово предавани болести, но въпреки това може да причини податливост към ХИВ, както и да доведе до усложнения при бременните жени. Важна характеристика на трихомониазата е, че рядко причинява симптоми – около 70% от заразените (повечето са жени) не демонстрират такива.

 

Все пак, ако има симптоми, те би трябвало да възникнат между 5 и 28 дни след заразяването и да включват болка, парене или сърбежи в областта на пениса, уретрата или вагината. Дискомфортът и при двата пола може да се увеличи по време на сексуален акт. При жените, по-конкретно, може се наблюдава вагинално отделяне с неприятна миризма, пенлива консистенция и жълто-зелен цвят.


 

Трихомониазата е малко вероятно да изчезне без лечение, но вече повече от три десетилетия терапията е представлявала еднократна антибиотична доза (метронидазол или тинидазол). Сега обаче експертите смятат, че може да има по-добър начин за лечение на състоянието. Изследователи, например, от училището по здравеопазване и тропическа медицина към Университета „Тюлейн“ изследват повече от 600 жени с ХИВ и трихомониаза като част от рандомизирано проучване.

 

По време на експеримента, половината жени приемат конвенционална единична доза от антибиотика метронидазол, а другата половина получава лечение в течение на седем дни. Резултатите, публикувани тази година в The Lancet, Infectious Diseases, показват, че жените, които приемат многократно антибиотика намаляват на половина шанса болестта да се задържи след лечението.

 

Въпреки че според по-стари данни при около 95-97% от случаите инфекцията се решава след една доза метронидазол, а само 4-5% от случаите са резистентни към антибиотика, все повече клиники препоръчват употреба от 5 до 7 дни, като съветват пациентите да изпълнят целия курс на лечение. Специалистите също така съветват не само заразените, но и техните настоящи и предишни партньори да се изследват за болестта.