От векове определени аромати, вкусове и храни се използват за поддържане на любовното желание и сексуална страст.
Според Американската асоциация по диетика някои продукти действат като инхибитори и подтискат желанието, други точно обратното, сякаш носят в себе си страстта. Има и вещества, които подобряват кръвоснабдяването в гениталиите, усилват чувствителността и усещането на удоволствие, неща не без значение в секса и удовлетворението от акта.


Повечето известни афродизиаци са като трезори на полезни вещества необходими за сексуална мощ и добро здраве. Примерите:


Плодове и зеленчуци
Авокадото се използва за афродизиак още от ацтеките, които го наричали "дървото на тестисите", тъй като плодовете му се развиват по двойки. Според древните гърци и римляни смокинята подобрява потентността, и разбира се, нарът, коъто е наричан от тях „любовната ябълка“.
Любовният ефект на плодовете и зеленчуците се дължи на витамините и минералите, които се намират в тях, необходими за продукцията на полови хормони и съответно постигане на възбуда и удоволствие.
 


Мед
Имате ли представа от къде идва съчетанието „меден месец“?
В древността младоженците в Европа пиели медено вино през първия месец от брака си с цел по-продължителна сексуална издръжливост. Чрез консумирания мед младоженците получавали и малко количество полезни витамини, минерали и антиоксиданти, съдържащи се в него.
 


Шоколад
Известно е, че имтераторът на ацтеките Монтезума е консумирал огромни количества шоколадова напитка. До наши дни стига слухът, че е пиел по 50 чаши подсладено с мед шоко на ден. Целта била... да подсили мъжествеността си.


Какаовите зърна съдържат фенилтамин, съставка необходима за синтеза на ендорфини, водещи до изпитване на удоволствие.


Какаовият прах е с висока концентрация на антиоксиданти, които спомагат понижаването на лошия холестерол, с което също така се редуцира рискът от възпаление на кръвоносните съдове и се подобрява кръвооросяването.
Черният шоколад съдържа повече какао и съответно повече от „любовните вещества".Стриди
В стридите има допамин, който усилва сексуалното желание и удоволствие при акта. Този морски дар е богат на цинк, минерал свързан със синтеза на тестостерон, необходим както за състоянието на възбуда и удоволствие при мъжете, така и при жените.
Необходимо е обаче да се избягват суровите стриди, тъй като често причиняват отравяне, заради съдържащата се в тях бактерия Vibrio vulnificus. Много вероятно е при консумация на заразени сурови стриди да липсва реакция от страна на организма при добро здравословно състояние, но при диабет, чернодробни, имунни и хронични заболявания се стига до сериозна инфекция.Сьомга
Ще се съгласите, че когато сте в лошо настроение, дори не можете да си помислите за секс, а какво остава да се отдадете на палава игра.
Сьомгата съдържа Омега-3 мастни киселини, които се смятат за естествено средство за подобряване на настроението. В сьомгата освен това се намира  голямо количество витамин D, който в мозъка има действие подобно на антидепресантите – повишава нивата на серотонин, невротрансмитера от който зависи усещането за спокойствие и удоволствие.
 


Продължението на материала