Сексуалното благополучие върви ръка за ръка с цялостното здраве на човек – психическото и физическото. Заради това, ако има наличие на проблеми в сексуалните взаимоотношения с партньора, то е добре да се вземат навременни мерки.


За да се подобри сексуалният живот, най-напред трябва да се води комуникация с половинката. Често срещано е двойките да не коментират темата за секса, но добрата комуникация може да заздрави отношенията. Например трябва да се намери най-подходящото време за разговор с партньора, като се коментират всички проблеми, които пречат на сексуалния живот. Подход за комуникиране е избягването на критики и нападки. 

 


Ако сексът е станал скучен, то изпробването на различни пози може да бъде много добър изход на проблема. Сменянето на позите добавя интерес, но и засилва желанието. Експериментът с нови дейности и позиции може да доведе до по-добър секс. Навикът за правене на секс само вечер също може да се промени. Например вместо събота вечер, той може да бъде в неделя сутрин. 


Използването на лубриканти също може да подобри сексуалния опит. Често вагиналната сухота, която започва в перименопаузата, може да се коригира с тях. Благодарение на лубрикантите се избягва болезнения секс – проблем, който намалява либидото, но засилва напрежението в отношенията между партньорите. Ако лубрикантите не вършат работа, то трябва да се направи консултация с лекар за взимане на по-сериозни мерки.

 

Много важно е преустановяването на цигарите. Тютюнопушенето засяга притока на кръв към клитора и мъжкия член, което води до сексуални проблеми. Освен това проучвания установяват, че жените, които пушат, преминават във фазата на менопауза две години по-рано от непушачките. 


Приемането на по-малко алкохол също води до подобряване на секса. Прекаленото количество алкохол води до еректилна дисфункция при мъжете, но също може да увреди черния дроб, което да причини повишено производство на естроген при мъжете. Алкохолът може да предизвика горещи вълни при жените и да наруши съня, което да попречи на секса.