Заслужената лятната почивка наближава! Докато трескаво се подготвяме за нея, погледът ни се фиксира върху календара и за части от секундата преценяваме, че точно тогава е периодът на месечния ни цикъл. Има ли начин да избегнем досадните ангажименти свързани с този период и на каква цена от гледна точка на здравословното ни състояние?

Опити за контрол над месечния цикъл се правят от много отдавна. Този проблем е вълнувал жените от всяка епоха и това личи по многобройните методи и практики, които са били изпробвани с течение на времето. Някои от практиките са останали до ден днешен като прием на големи количества витамин C, витамин K и много други, за които категорично няма научно доказателство за положително действие при използването им с такава цел.

Менструалният цикъл е хормонозависим процес, при който ежемесечно чрез фина хормонална регулация се стига до отделяне на зряла яйцеклетка от яйчниците. Едновременно с това маточната лигавица разраства и се подготвя за имплантация и развитие на оплодена яйцеклетка. Всичко това се случва под въздействието на двата женски хормона, отделяни от яйчниците - естроген и прогестерон. Естрогенът се отделя в първите две седмици на 28 дневен цикъл, а прогестеронът във втората половина на цикъла.

Ако не настъпи фертилизация на годната за оплождане яйцеклетка, нивото на прогестерон спада, след което функционалният слой на еднометриума се отделя и изтича през влагалището под формата на т.нар. менструално кървене.

Съществуват два начина за отлагане на менструацията и те зависят от това дали жената ползва орални контрацептиви или не. В първия вариант се приемат 21 хапчета - всеки ден по едно и след това се прави пауза от 7 дни – период, в който настъпва и трае менструацията - след което се започва нова опаковка. Ако решим, че искаме да отложим месечния си цикъл, започваме директно втората опаковка и приемаме контрацептивите още 14 дни.

В случаи, че не употребяваме противозачатъчни таблетки, кратко отлагане на менструацията може да се осъщесви с помощта на медикаменти, съдържащи прогестерон. Приемът на това лекарство трябва да започне 5 дни преди очакваната дата за начало на менструацията. Максималният период за отлагане на месечния цикъл е 14 дни. След спирането на прогестероновите таблетки се очаква менструалното кървене да започне в рамките на няколко дни.

NEWS_MORE_BOX


Следващата менструация се очаква да бъде след 28 дни.

Използването на този метод за забавяне на месечния цикъл, не трябва да се изполва повече от 2 пъти годишно и между двете забавяния е необходимо да има поне две нормални менструации.

Опасността от прием на прогестеронови препарати и повишаването на нивата на този хормон в организма, могат да доведат до тежко разстройване на хипоталамо-хипофизаро-яйчниковата ос, която отговаря за правилното функциониране на репродуктивната система. Понеже тези медикаменти не предпазват от забременяване, много жени прибягват до едновременно им използване с орални контрацептиви. Това категорично е противопоказано, тъй като води до още по-изразено увеличаване на прогестероновите нива. Възможно усложнение след употреба на прогестеронови таблетки е блокиране на яйчниковата функция.

Хормоналните препарати се прилагат с голямо внимание, тъй като при неподходяща употреба, биха могли да имат негативен ефект върху здравословното ни състояние. Затова консултацията с гинеколог е задължителна преди предприемането на мерките за отлагане на менструацията.