Нормално е менопаузата при жените да настъпи след 50-52 годишна възраст. Има не малко случаи обаче, когато менопаузата се появява при много по-млади жени.

Когато това стане на възраст от 40 до 45 години, се говори за ранна менопауза. В случай, че възрастта е под 40 години, менопаузата е преждевременна и изисква специално внимание. За съжаление, напоследък се забелязва тенденция към увеличаване на случаите на преждевременно изчерпване на яйчниците и падане на долната възрастова граница на засегнатите жени.


 

 

Какви могат да бъдат причините за преждевременната и ранна менопауза?

 

 

Наследственост. Ако при майката менопаузата е настъпила рано, вероятността това да се случи при дъщерята е 50-75 %.

 

 

Една от най-честите причини се явява отключването на наследствено автоимунно заболяване. За да се установи произходът му, е необходимо да се потърси компетентен специалист, който да препоръча редица изследвания на базата на личната анамнеза. Списъкът с автоимунни заболявания, които могат да се окажат причина за преждевременното отпадане на яйчниковата функция може да не е кратък. Често това са заболявания, засягащи щитовидната жлеза, например тиреоидит на Хашимото. Преди да се открие заболяването се преминава през период на изследвания. Много е вероятно е усилията на лекаря да бъдат насочени с приоритет към предотвратяване на усложненията от преждевременната и ранна менопауза.

 

 

Подлагането на продължителни неправилни диети също може да провокира появата на преждевременна менопауза. Огромно значение за това има начинът на хранене в детска и юношеска възраст. Оказва се, че режимът на момичета трябва да е добре балансиран и да не ги лишава от необходимите градивни елементи, докато се изгражда организмът им.

 

 

Отново стресът. На стрес сме подложени ежедневно. Прекомерният стрес и липсата на почивка очевидно генерира не един и два проблема, не само по отношение на доброто самочувствие и психическо здраве. Тази дума е често срещана в изброяването на факторите за много заболявания на човека. Кой стрес може да се окаже причина за преждевременна менопауза? Събитията, които се отразят по най-лошия начин на здравословното ни състояние, са смърт на близък човек, развод, загуба на работа, особено при продължителен трудов стаж на съответното работно място, постоянни конфликти в службата и в семейството.

 

 

Тютюнопушенето. При жените, които пушат ранният климакс е срещан 30 % по-често. В тази група попадат жените, които са пушили в продължение на 5 години повече от 20 цигари на ден. Изследвания в тази насока са провеждани многократно от различни чуждестранни специализирани екипи. За повече от 15 % от случаите на ранна менопауза виновник се оказва редовно вдишваният тютюнев дим, доказват френски учени неотдавна. 

 

 

Туморни заболявания. Наличието или развитието на раково образувание може да е от причините за преждевременен климакс. Ето защо още при първите симптоми и продължила липса на менструация посещението при лекар е задължително. Преждевременна менопауза се поява по време и след химио- или лъчетерапия.

 

 

Признаци на преждевременната менопауза
 
Нормално е менструалният цикъл на жената да е с продължителност 28 дни. В реда на нещата е също така продължителността на цикъла да варира минус плюс 2-5 дни. При преждевременната менопауза обаче цикълът променя продължителността си въобще. Той става или прекалено къс или обратното, дълъг, дори да прескача месец.

Дните на кръвотечение и обемът на отделяната менструална кръв също намаляват. Възможно е да се появи слабо кръвотечение по средата на цикъла.

 

 

Продължение на материала можете да прочетете тук.