Противозачатъчните предотвратяват риска от нежелана бременност и едновременно с това контролират месечния цикъл на жените и неприятния предменструален синдром (ПМС).


Контрацептивите съдържат синтетични хормони. Противозачатъчните са строго индивидуални. Подходящият вид за една жена, не е полезен за друга, казва д-р Пати Дж. Рос, професор по акушерство, гинекология и репродуктивна наука в медицинския факултет в Хюстън.


35-годишните дами, например, имат различни нужди и желания от 17-18-годишните момичета, следователно трябва да приемат и различни противозачатъчни.


Контрацептиви не се предписват само срещу нежелана бременност. Те могат да помогнат при акне, да облекчат спазми и подувания при тежка менструация и да подобрят регулярността на месечния цикъл.


Противозачатъчните могат да бъдат заместени с друг вид контрацептив, като спирала. Спиралата е вътре-маточно устройство, което се сменя на няколко години.


Контрацептивите имат странични ефекти върху здравето - не трябва да се забравя, че те все пак са медикаменти. Освен това съществен факт е, че не предпазват от полово предавани болести и ХИВ. Презервативите са единственото средство, което предпазва от заразяване при полов контакт.

 

Предлагаме ви списък с противозачатъчни с част от признаците, по които се подбират, като важно е да се отбележи, че конрацептивите се изписват от лекар! Предписанието на някои от тях, не е просто с цел контрацепция, а е част от терапията на дадено състояние при жената.
 
Lybrel, Seasonale и Seasonique
Противозачатъчните са 98-99% ефективни, ако се взимат по предназначение. Приемът е задължителен всеки ден без пропуск.

Предимства: Цикълът е точен и редовен, като самата менструация е по-лека и безболезнена.
 

Lybrel може да се приема веднъж годишно от края на менструацията до началото на другата, а Seasonale и Seasonique до четири пъти в годината, по същия начин.

 

И трите вида противозачатъчни помагат за премахването на акне или предотвратяват появата му. Намаляват риска от кисти на яйчниците, извънматочна бременност, туморни образувания на гърдите или яйчниците и рак на ендометриума.


Недостатъци: Повишават риска от кръвни съсиреци и рак на маточната шийка. Възможни са странични ефекти, като пъпки и неочаквано кървене. Могат да предизвикат повръщане и диария.
 

Не се препоръчват на жени над 35-годишна възраст, на пушачи, на жени с наследствени болести като образуването на кръвни съсиреци, рак на гърдата, матката или черния дроб, сърдечен удар и инсулт.


Yasmin и Yaz
Противозачатъчните са 99% ефективни, ако се взимат по предназначение. Приемът е задължителен всеки ден без пропуск.

Предимства: Цикълът е по-лек и по-редовен. Предотвратява се появата на акне и предменструално дисфорично разстройство. Предменструално дисфорично разстройство е по-тежка форма на предменструалния синдром.


Противозачатъчните намаляват риска от кисти на яйчниците, извънматочна бременност, новообразувания на гърдите и яйчниците, както и рак на ендометриума.


Недостатъци
Yasmin и Yaz могат да повишат риска от появата на кръвни съсиреци и рак на маточната шийка, както и да предизвикат повръщане и диария.


Приемът на противозачатъчните не се препоръчва на жени над 35-годишна възраст, на пушачи и на жени с наследствени болести като образуването на кръвни съсиреци, рак на гърдата, матката или черния дроб, сърдечен удар и инсулт.


Ortho Evra
Противозачатъчното има 99% ефективност, ако се прилага по предназначение. Представлява лепенка, която се поставя на удобно за жена място върху кожата.
 

Лепенката се носи всеки ден в продължение на три седмици. На четвъртата седмица се отстранява, което дава началото на меструацията.


Предимства: Липсва риск от пропускане на дозата за деня, както е при таблетките. Подходящо е за жени, които не понасят хапчета.
 

Противозачатъчните лепенки намаляват риска от кисти на яйчниците, извънматочна бременност, новообразувания на гърдите и яйчниците, както и рак на ендометриума.


Недостатъци: В противозачатъчните лепенки естрогенът е в много по-големи количества, отколкото в таблетките.
Лепенките могат да доведат до по-голям риск от образуване на кръвни съсиреци в сравнение с противозачатъчните хапчета.


Приемът на противозачатъчните не се препоръчва на жени над 35-годишна възраст, на пушачи и на жени с наследствени болести като образуването на кръвни съсиреци, рак на гърдата, матката или черния дроб, сърдечен удар и инсулт.