Икономическата криза може да навреди, освен на финансовия, и на сексуалния живот на хората, смятат експерти.

Причината може да се дължи на по-голямото количество стрес, тревога, отегчение и депресия, които могат да доведат до напрежение между партньорите.

Когато човек е под стрес, притеснява се да не изгуби работата си и дали ще плати навреме сметките си, не винаги може да е в настроение за интимност, смята психологът Гейл Салц.

Проблемът е по-често срещан сред жените, при които принципно достигането до оргазъм е значително по-трудно спрямо мъжете.
Когато се намесят и странични фактори, които затормозяват психиката, достигането на върхово удоволствие става почти непостижимо, добавя Слац.

Финансовите проблеми са свързани с много ограничения, които могат да навредят на социалния живот и на двамата партньори. Кризата е още една предпоставка за намаляване на либидото. Ограничаването на комуникацията вкъщи обаче може да доведе връзката до застой.

Голям процент от скандалите между партньорите в момент на икономическа криза са свързани с финансовите постъпления в семейството. Когато възникнат спорове на тази тематика, желанието за интимност, романтика и възбуда могат да изчезнат за неопределен период от време.

Специалисти съветват да се избягват кавгите. Една разходка в парка не изисква много средства, но може да намали стреса и да разнообрази деня и на двамата.