За мъжете размерът на пениса е от особено значение. Вероятно това е остатък от миналото, когато мъжките индивиди са измервали мъжествеността си по органа. Няма да навлизаме в психологията на древните времена, още повече, че многократно през последните години се публикуваха резултати от изследвания, които документираха отдавна известна истина за жените, че само големината на пениса не е достатъчна, за да получат удовлетворение от сексуалния акт с даден мъж.


Обаче, очевидно, и жените, и мъжете грешат. Защото размерът на пениса е от значение за представителките на нежния пол. Но кога?

 


Съществена за жените, освен това, е не дължината, а само дебелината на мъжкия полов орган, твърдят изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, САЩ, което оборва представите на мъжката половина на населението, че жените си избират интимен партньор според дължината на пениса.


При проучването си екипът открил и защо мъжете грешат. Дългият пенис очевидно съвсем безсъзнателно е отхвърлян от жените, тъй като той наранява маточната шийка по време на коитуса, което при една продължителна връзка носи повече от единични прояви на дискомфорт. Все пак не бива да се забравя, че женското влагалище е по-късно на дължина, отколкото дължината, която повечето мъже могат да предоставят.


За целите на изследването екипът на Шанън Лан изгражда 3D модели на пениси и ги предоставя на 41 жени, които е трябвало да изберат своя фаворит по дължина и дебелина, но според търсения контакт от мъжа – с цел намиране на партньор за дългосрочна връзка или за еднократен секс.


Размерите на 33 предоставени модела варирали приблизително от 10 см дължина и 6,3 см обиколка до 22 см на дължина и 18 см обиколка. При анализа на предпочитанията изследователите установяват, че жените избират за авантюристично приключение малко по-широк, отколкото за съвместно съжителство.

NEWS_MORE_BOX

 


Изследователите предполагат, че това се дължи на следното: нервните окончания, разположени във влагалището реагират на разтягането, което се получава при акта с по-големия на обиколка мъжки член; освен това по-широкият пенис създава условия за дразнене и на клитора по време на коитуса, което помага на жените да достигнат до оргазъм. Относно дължината, изборът им и в двата случая бил един и същ, като най-предпочитаната била около 16 ½ см.


Нека мъжете с по-малки от този размер на еректирал пенис да се успокоят. За тях специално следват останалите резултати, които показват, че от значение е не толкова големината на техния полов орган, колкото жената, на която са се спряли.


На втория етап от проучването същите жени е трябвало да изберат фаворита си, след като им е предоставен един от моделите за 30 секунди. След десет минути от тях се е изискало да споделят дали ги устройва тази големина и така изследователите разбират, че жените проявяват склонност да надценяват действителната големина, с която са се сблъскали преди това.


От друго проучване преди 2 години става ясно, че големината на пениса просто не е от значение за жените, а за типа оргазъм. За жените, които по-често постигат вагинален оргазъм, е по-важно мъжът да е по-надарен, отколкото за останалите. И това е така, защото с по-дългия пенис се постига по-добро проникване и дразнене в дълбочина до края на влагалището, обясняват учените.


От значение е не големината на фалоса, а характерът на интимната връзка и оргазмът, става ясно от изложението им по време на конференцията на Асоциацията за психологична наука миналия месец в Сан Франциско.