Петдесет-седемдесет процента от водещите активен полов живот са се сблъсквали с човешкия папилома вирус, което е около 13 % от населението. Инфекцията се предава по полов път. Най-често засяга девойките и младите жени на възраст между 20 и 30 години. Има данни, че заразяването става обикновено в първите 2-3 години на половия живот.

 


Мъжете също се заразяват с папилома. Особеното при тях е, че усложненията са по-рядко срещани. Въпреки това те могат да са носители на вируса.


 

Наличието на папилома вирус може да причини генитални кондиломи, рак на половия орган,  рак на перинеума и аналната област.
 

 

Какво представляват гениталните кондиломи?
Гениталните кондиломи се причиняват от някои от типовете папилома вируси. Когато е засегната кожата, тя става неравна, осеяна с островърхи образувания. Папиломите могат да осеят половите органи отвън или отвътре. Това важи както за жените, така и за мъжете, т.е. те могат да се прояват от външната страна на кожата на пениса или под кожата по главичката, както и да осеят областта около ануса и да навлязат навътре в ректума.

 


На местата, където са разпространени кондиломите, в повечето случаи се усеща болка. Възможно е да има сърбеж, други неприятни усещания, кръвотечение.

 


Острите кондиломи са упорити, възможно е един курс на лечение да не постигне желания резултат. Предават се само по полов път.
 

 

Къде се появяват най-често?
При мъжете папиломите се появяват най-често при „юздичката“ и основата на главичката на половия член, много по рядко по повърхността на главичката, по кожата на половия член или при отверстието на уретралния канал.

 


Особено неприятно е образуването на папиломите в уретрата. Това предизвиква дискомфорт, болки и затруднения при уриниране, променя струята на изпусканата урина, получава се пръскане.
 

 

Какви са последиците, които причинява папилома вирусът при мъжете?
При повечето мъже заразени с човешкия папиломен вирус не се проявяват никакви симптоми и липсват последствия за здравето. Някои видове водят до поява на кондиломи по гениталиите на мъжа.
 

 

Онкогенните типове могат да причинят рак на половия член и правото черво. Особено засегнати са мъжете с хомо- и бисексуална ориентация, при тях се появява 17 пъти по-често този вид рак.
 

 

Всеки мъж трябва да реагира на промени в състоянието на кожата на половия член, скротума и около ануса. Забележат ли се кондиломи, язви, бели петънца, мехури или други изменения по кожата, дори да не предизвикват неприятни усещания, следва да се потърси компетентно лекарско мнение.

 


Човешкият папилома вирус не влияе на сексуалността на мъжа.

 

Продължение на материала можете да прочетете тук.