1.    Какво е HIV и СПИН?

HIV – инфекцията и СПИН се причиняват от човешките имунодефицитни вируси. Характеризират се с прогресивно увреждане на функциите на имунната система на организма, водещо до развитието на опортюнистични инфекции (инфекции, причинени от микроорганизми, които имунната система на здрав човек унижожава безпроблемно) и малигнени заболявания. СПИН - синдром на придобита имунна недостатъчност, е крайната фаза на инфекцията.


2.    Каква е етиологията?


Съществуват два типа HIV вируси – HIV-1 и HIV-2. Всеки от тях си има подтипове. Причинител на пандемията в световен мащаб е HIV-1 вирусът.

Източник на инфекцията е инфектираният с вируса човек. Социалните контакти със заразени лица не са опасни. Риск съществува при сексуален контакт със заразен ( хетеро- или хомосексуален), контакт с кръв или тъкани от такива лица (преливане на кръв и кръвни продукти), контакт със замърсени инструменти и инжекционни игли (често при наркозависими), по време бременността и раждането, при кърмене на бебето от инфектирана майка.


3.    Как протича инфекцията с вируса на HIV?

Инкубационният период обхваща времето от заразяването до появата на първичната HIV-инфекция. Обикновено е от 1 до 4 седмици. След продължителен латентен период, който е с различна продължителност, се появяват и симптомите на имунен дефицит. При възрастни латентният период е със средна продължителност около 10 години.

При пациенти с напреднала инфекция се откриват характерни промени в качеството и количеството на Т-лимфоцитите.

 

Появата на опортюнистични инфекции бележи появата на третата фаза на заболяването – СПИН. Нивата на Т-лимфоцитите са спаднали драстично, имунната защита на организма е нарушена. Това е причина за появата на множество инфекции, от които човек обикновено не боледува, тъй като специфичните имунните клетки (които при болния от СПИН са силно намалели по брой) ги предотвратяват.


4.    Как клинично се проявява ХИВ – инфекцията?

  • Първична HIV – инфекция


Не се развива задължително при всички заразени от вируса. Най-често симптомите са грипоподобни: фебрилитет, гърлобол, зачервено гърло, миалгии, артралгии, главоболие и лесна уморяемост. Понякога по лицето и тялото се появява обрив – не е сърбящ и бързо отминава. Може да се наблюдават разязвявания по лигавиците, орална кандидоза, гадене и повръщане.

 

NEWS_MORE_BOX


Този период от инфекцията трае около 1 месец. Продължителното му задържане предполага бърз прогрес на инфекцията.

 

  • Латентна фаза

След първичната HIV- инфекция следва период без симптоми. Той обикновено трае от 8 до 10 години. Постепенният спад в броя на Т-лимфоцитите до една определна критична стойност е моментът, в който се развива СПИН.

В този период на заболяването се наблюдават оплаквания от различни органи и системи:

-    Сърбеж и сухота по кожата, прогресиращ себореен дерматит, възпаления на космени фоликули, сърбящи обриви;


-    Сухота в устата, поява на афти и гингивит, гигантски разязвявания на устната лигавица;


-    Хронична диария, дължаща се на атрофия на чревните микровили


-    Атрофия на тестисите и загуба на либидо;


-    Синдром на изчерпването – загуба на тегло повече от 10 % при запазен нормален хранителен режим и навици. Поради тази причина ХИВ – инфекцията е получила името “болест на отслабването”;


-    Промяна в поведението, разстройство на паметта и концентрацията;


-    Промяна в походката и чувтсвителността на долните крайници;


-    Проксимална мускулна слабост и мускулни болки;


-    Нефропатия с бърз прогрес до остра бъбречна недостатъчност и рематологични синдроми – васкулити, полимиозит, псориатичен артрит.

 

 

  • Трета фаза – СПИН

Драстичният спад на имунните клетки е причина за появата на пневмококови инфекции, кандидозен езофагит, множество гъбичкови инфекци, криптококов менингит. Чести са рецидивите на херпес зостер и херпес симплеск вируса.

HIV-инфекцията има множество лица. За предпазване от заразяване е най-добре да се избягват полови контакти с различни партньори, да се използват предпазни средства (презервативи, ръкавици) и да се ползват индивидуални игли и други медицински средства при работа с кръв.