Горещите вълни са известен симптом при менопауза. От тях се оплакват почти всички представителки на нежния пол в този възрастов период или преждевременна менопауза, както и се срещат при две-трети от тях в перименопауза – периода непосредствено преди менопаузата. Честотата им варира при всяка жена, едни изпитват дискомфорта от тях до последния менструален цикъл, други - само за определен период от менопаузата.

„Горещата вълна“ представлява прилив на топлина, която залива тялото внезапно. Усещането може да е придружено със зачервяване, избиване на пот. Горещите вълни се появяват както денем, така и нощем, когато са придружени с по-обилно изпотяване и свързаните с този дискомфорт проблеми на съня.

Все още не са напълно изяснени причините за появата на горещите вълни. Предполага се, че са свързани със спада на естрогена и разширяването на близките до кожата кръвоносни съдове. Тяхното разширяване, както и изпотяването, се дължат на необходимостта от охлаждане на тялото и задействането на естествените терморегулаторни механизми.

Няма хапче, което да предотврати появата на горещите вълни въобще – по-добре е да се приемат като „досадно“ явление през този период от живота. Има обаче средства, които могат частично да намалят силата и честотата им и подобрят самочувствието.

Според специалисти стресът, кофеинът, цигареният дим, алкохолът, пикантните подправки,  предразполагат появата на горещите вълни и е препоръчително да се избягват.

Съществен момент е грижата за охлаждане на тялото. В тази връзка е желателно да се избягват тесните дрехи и по-високите температури на околната среда. Силата на отоплителните уреди трябва да се регулира, а през лятото да се използват съответните  за охлаждане на помещенията и да се избягва силното слънце навън.

Особено важна е температурата на помещението за сън, поддържането на температура от 19 – 21 оС остава най-здравословният вариант във всички случаи.

NEWS_MORE_BOXНякои съобщават за добри резултати срещу горещите вълни и от практикуването на дълбоко (коремно) дишане по 15 минути сутрин и вечер и извършване на редовни физически упражнения. Добро решение може да се търси и в йогийските практики.

В случай, че менопаузата е придружена и от други силни неприятни симптоми като влагалищна сухота, проблеми на настроението, главоболие, особено при наличието на сериозна загуба на костна плътност, може да се предприеме хормонозаместителна терапия. Приемът на тези хормонални таблетки обаче се препоръчва за не повече от 5 години, тъй като те носят своите странични ефекти - риск от повишено тромбообразуване, възпаление на пикочния мехур, рак на млечната жлеза и др.

Хормонозаместителната терапия не е единствената медикаментозна терапия, която може да препоръча лекарят. Според състоянието на жената могат да се предпишат и други медикаменти, които да намалят оплакванията й, като ниска доза антидепресанти, медикаменти за контрол на артериалното налягане и др.

За намаляване ефекта на горещите вълни действа и приемът на витамин В комплекс и витамин Е.

Препоръчително е да се изгради нов режим на хранене, в който да се наблегне на храни, които са богати на фитовещества, подобни на естрогена. Такива се съдържат в соята, както и в някои билки като черен кохош.