1. Какво представлява гонореята?

Гонорея е полово предавано заболяване, което се причинява от бактерия наречена Neisseria gonorrhoeae. Съществуват различни прояви на инфекцията, но, за нещастие, съвременната антибиотична терапия направи гонорейните бактерии много резистентни към лекарствената терапия.

 


Гонорея най-често засяга хората на възраст между 15 и 30 години. През 2013 г. японците са открили специален тип гонорея – HO41, който се разпространява мълниеносно в световен мащаб и е абсолютно резистентен на всякакво лечение. Като основен рисков фактор за поява на гонорея се счита практикуване на безразборен секс с много непознати.


2. Как става заразяването?

Гонорея се предава по полов път при вагинален или анален секс. Оралният секс също може да допринесе за предаването на инфекцията, което се манифестира със сухо гърло и начеваща сливична инфекция. Бременните инфектирани с гонорея могат да предадат заболяването на плода. Ако останат нелекувани, децата след раждането могат да развият тежки инфекции на очите, които да причинят слепота.


3. Какви са основните симптоми при гонорея?

От инфектираните пациенти половината проявяват някаква клинична симптоматика, докато другите остават безсимптомни. При мъжете основният симптом е болезнено и парещо уриниране. Гонорея може да засегне и ректалната лигавица при хора, които практикуват анален секс. Аналната гонорея може да протича изцяло безсимптомно. Много рядко се срещат болка при дефекация, зачервяване и нестандартна секреция около ануса. Същото се отнася и при вагиналните инфекции сред жените. Често се манифестират с болезнено уриниране и изтичане на белезникав патологичен секрет от стените на влагалището.


И при двата пола инфекцията на гърлото при орален секс се проявява с една и съща клнична картина. Тя е сухо гърло и възпаление в сливиците. Много рядко може да се усложни с развитие на фебрилитет.

 

NEWS_MORE_BOX

4. Съществува ли превенция срещу гонорея?

Отдавна стои отворен въпросът дали има начини за предпазване от развитие на гонорея. Разбира се, че има! Като основна мярка за предпазване се счита прекратяване на практика за секс с непознати и безразборни полови сношения. Промискуитетните хора страдат с много по-голяма честота, отколкото тези със сериозни връзки или хората с по-редки полови сношения, макар и без обвързване. Друга мярка за защита е задължително използване на презервативи при вагинален и анален секс, както и обилни промивки с дентални антисептични води след кунилингус.

 

5. Как се диагностицира гонорея?

Бактерията може да бъде засечена при взимане на уретрална проба при мъжете и взимане на проба от влагалищните стени и шийката на матката при жените. Също така може да се направи микробиологична посявка на секрет от гърлото и ректума.


Като основно средство за лечение се препоръчва венозното или мускулно приложение на антибиотици. Най-добри препарати на избор са цефалоспорините цефексим и цефтриаксон, както и азитромицин.