1.    Какво е гонорея?

Гонореята е полово предавано заболяване, причиняващо се от бактерия Neisseria gonorrhoeae. Протича с оплаквания от страна на пикочно-половата система, а понякога и от други органи. Известно е още като гонококция и трипер.


2.    Как става заразяването?


Бакатерията се предава от болния на здравия човек чрез полов контакт (анален, вагинален или оро-вагинален), а понякога и по битов път – ползване на общи хавлии и кърпи. Източник на инфекцията са болните с изявена или по-слаба симптоматика, както и тези без оплаквания.

Гонококите имат афинитет към цилиндричния епител на маточната шийка и уретрата. Лесно проникват в епидидимите, простатната жлеза, яйчниците и ректума. След инкубационен период от 3 до 10 дни предизвикват възпалителен процес.
 

 

Гонореята се протича с характерни оплаквания при мъжа, жената и децата:


а. Гонококция у мъжа

Заразяването при мъжете става основно по полов път. След около седмица се появяват и оплакванията от гонококов уретрит. Често е налице смесена инфекция с гонококи, хламидии и трихомони.

Гонококовият уретрит при мъжете е два вида – остър и хроничен. При острия симптомите се появяват внезапно и включват сърбеж, парене и болка при уриниране, промени в цвета на урината и отделяне на слузеста течност от уретрата, която след няколко дни става гъста и зелена. Бактериалният причинител бързо се разпространява към задната част на уретрата и я въвлича във възпалителния процес.

Понякога гонококът прониква в парауретралните жлези, където може да остане “скрит и неуязвим” на лечението за дълго време.

Когато давността на гонореята е повече от два месеца, уретритът се нарича хроничен. Оплакванията са както при острия, но много по-слабо изразени. Секретът от уретрата е осъден – капка само сутрин. Мъжът се успокоява, мислейки че е здрав, и продължава своите полови контакти като разпространява заболяването.

Липсата на лечение води до по-късни усложнения. Някои от тях са възпалението на кавернозните тела, простатата, семенните мехурчета и епидидимите, както и стесняването на  уретрата.

NEWS_MORE_BOX


б. Гонококция у жената

Често при жените няма никакви оплаквания. Най-сигурният белег за асимптоматична гонококция в този случай е уретритът у партньора им. Клиничната изява на гонореята се състои от парене и сърбеж в уретрата и изтичане на гъст, жълто-зеленикав секрет от влагалището. Много от жените, страдащи от “бяло течение” (с неизяснен произход) не обръщат внимание на новопоявилите си симптоми. Това е прекрасна възможност гонококите да се разпространят към матката, маточните тръби и яйчниците и да ги възпалят. Гонококцията, поради “запушването” на тръбите, е една от причините за стерилитет.

Както и при мъжете, гонококът прониква в парауретралните жлези и остава там дълго време, неповлияващ се на антибиотичната терапия. Това е една от причините за чести рецидиви на инфекцията след адекватно проведено лечение.


в. Гонококция у децата

В детската възраст гонококцията има две прояви – на конюнктивит и вулвовагинит. Гонококът по-лесно се развива върху многослойния плосък епител на детското влагалището поради липсата на гликоген, който при полово зрялата жена се разлага до млечна киселина, средата става кисела и неблагоприятна за болестотворни микроорганизми.

Конюнктивит се проявява 2 до 5 дни след раждането. Заразяването става при преминаването на детето през родовите пътища на майката. Гонококът попада върху лигавицата на окото, развива се бурен възпалителен процес със зачервяване, оток и слепване на клепачите. Ако не се проведе лечение, детето може да загуби зрението си. За да се предотврати това усложнение, на всички новородени се прави задължителна профилактика със сребърен разтвор веднага след раждането.

Вулвовагинитът засяга най-вече момиченца между 5- и 10-годишна възраст. Заразяването става чрез ползване на общи кърпи или спане в едно легло с болна майка или сестра. Оплакванията са от сърбеж, парене при уриниране и гъст,зеленикав секрет от влагалището.